BOEREN, BEDROG & BEBOUWING

We horen in de boerendiscussie weinig over het onderscheid tussen de soorten boeren! Ze gebruiken zo’n 60 procent (2,2 miljoen hectare) van de beschikbare grond in ons land. Er zijn echter arme en rijke boeren. De rijke vreten, vanwege de norm van hoe meer grond hoe meer Europese landbouwsubsidies, het grootste deel op. Aardappelboeren, die doorgaans relatief veel landbouwgrond bezitten, zijn kampioenontvangers. ‘Van elke vijf werkende miljonairs is er eentje actief in de landbouw’ zegt het CBS. De meeste leven echter riant van de export, niet van de verbouw voor de vaderlandse markt!
Veel land- en tuinbouwboeren verzieken ons milieu alleen maar met pesticiden en excessief watergebruik, maar juist veeboeren zijn aanstootgevend. Afzagen van koeienhoorns, hormoonbehandelingen en stapelen van dieren, fout slachten, ammoniak uitstoten enzovoorts. De methaanuitstoot van windende koeien is berucht. Aanpakken dus of internationaal relativeren? Ruimtesatellieten hebben namelijk net de methaanuitstoot gemeten van vier grote stedelijke vuilnisbelten (Buenos Aires, Delhi, Lahore en Mumbai): net zoveel als de klimaatimpacten van miljarden auto’s!

Toch boeit mij vooral wat de eindbestemming gaat worden van al die vrijkomende grond! Gaat die naar de projectontwikkelaars die bij die mooie natuurgebieden razend dure villa’s gaan bouwen? Van tevoren slim geritseld met het onteigenende Ministerie? Er wordt oeverloos gebabbeld maar binnenskamers ligt Het Plan klaar voor de echte grootverdieners. Ik moet denken aan de gevleugelde uitspraak van Johan Cruijff: “Als ik zou willen, dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd.”

Gepubliceerd op www.tijdgeest-magazine.nl op 15 augustus 2022

image