MANEKI NEKO SYMBOOL

De Maneki neko (wenkende kat) is een heel populair symboolin Japan. Er zijn kleine, om op het lichaam te dragen, en grotere tot soms zeer groot, voor in voertuigen of gebouwen. Als de kat wenkt met zijn linkerpoot dan nodigt hij mensen uit om te komen, als hij wenkt met de rechterpoot dan nodigt hij welstand uit in het huis. De witte kat nodigt blijdschap uit, de gouden kat welstand. Als de kat op het lichaam wordt gedragen brengt hij geluk aan de eigenaar.

Er bestaat een legende over de wenkende kat. De monniken van de tempel in Gotoku-ji waren erg arm. Hoewel zij honger leden, deelden zij hun voedsel met de huiskat. Op een dag zat de huiskat, buiten de tempel, aan de kant van de weg toen een groep rijke samoerai kwamen aangereden. De kat wenkte hen en zij volgden he naar de tempel. Precies op de plaats waar de samoerai net nog hadden gestaan sloeg de bliksem in. De wenkende kat had hun levens gered, zij waren hem zeer dankbaar. Daar het noodweer aanhield, moesen zij een tijd in de tempel blijven waardoor ze kennis maakten met de Boeddhistische leer. Later keer een van de samoerai terug om verder onderwezen te worden en schonk hij de tempel een fortuin. Zijn familie werd er begraven en in de naaste omgeving werd een altaar opgericht ter ere van de wenkende kat. De betreffende tempelbestaat nog steeds maar is opgeslokt door de voorsteden van Tokyo. Het is een populair oord voor mensen die willen bidden voor hun katten en zij versieren het kattenaltaar met bloemen. Het kattenras dat in verband wordt gebracht met de oorspronkeijke wenkende kat is de Japanse Bobtail, het hebben van deze kat zou geluk brengen.

Er bestaat nog een ander verhaal waarin een beroemde vrouw in Yoshiwara bijna aangevallen werd door een gevaarlijke slang. Haar kat zag het gevaar aankomen en probeerde haar te waarschuwen door zijn poot omhoog te steken, helaas kwam de kat hierbij zelf om het leven. Er werden houten beelden vervaardigdter herinnering aan de moedige daad van de kat, deze werden gebruikt als een beschermend symbool tegen gevaar.

In China heeft men een eigen versie in de vorm van de zijdeworm kat. Deze kat werd op de muren van de huizen van de zijdewormkwekers geschilderd om hun kostbare zijdewormen te beschermen tegen de ratten die soms een ware plaag vormden.

image