Thaise keuken: Khao mu daeng (rijst met rood varkensvlees)
De Thaise keuken kent een variëteit aan exotische gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommige van deze heerlijkheden zijn in de regio’s te vinden. Vandaag een rijstgerecht met een oorsprong uit de Chinese keuken: Char siew met rijst, maar in Thailand heet het gerecht: Khao mu daeng, rijst met plakjes rood varkensvlees.
Khao mu daeng (ข้าว หมูแดง) bestaat uit plakjes Chinese char siu in Thaise stijl, dat is krokant gebakken buikspek en wordt geserveerd met gestoomde rijst, gekookte eendeneieren, gesneden komkommer en een ingedikte zoete bonenjus. Bij het gerecht wordt vaak een kom bouillon en een paar stengels rauwe lente-uitjes geleverd. Bij het gerecht wordt zwarte sojasaus en chili-azijn geserveerd, terwijl nam phrik phao (Thaise geroosterde chilipasta ) optioKhao mu krop (ข้าว หมู กรอบ) is een variatie op khao mu daeng. Dat is khao mu daeng maar zonder rood varkensvlees. Zowel khao mu Daeng als khao mu krop zijn gerechten die overal in Thailand verkrijgbaar zijn, zoals op straat, in foodcourts, op markten of in de diverse restaurants, net als andere bekende rijstgerechten zoals khao man kai, khao kha mu en khao na pet.
In #Bangkok zijn er veel bekende khao mu daeng restaurants in de verschillende wijken, zoals in Silom, Talat Phlu, Wat Trai Mit, Thanon Plaeng Nam en Sam Phraeng.neel is.

image