Thaise keuken - Nam Tok Moo (gegrild varkensvlees met dressing) met recept
Natuurlijk kennen wij allemaal wel Tom Yum Goong, Phat Kaphrao, Pad Thai en Som Tam, maar de Thaise keuken kent meer gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Veel van deze gerechten zijn te vinden in de regio’s. Een voorbeeld daarvan is dit gerecht uit de Isaan: Nam Tok Moo (gegrild varkensvlees met dressing) น้ำตก หมู

Dit populaire en smaakvolle gerecht uit de Isaan, bestaat uit sappig gegrild varkensvlees, wat in plakjes wordt gesneden en wordt geserveerd met kleefrijst, uien en pepers. De smaak wordt verfijnd met een bijzondere dressing. Nam Tok Moo (de letterlijke vertaling is: waterval varkensvlees) komt ook voor in de Laotiaanse keuken.

Zoals gezegd is het vooral de bijzondere “dressing” van dit gerecht die de typische intense smaak bepaald. Het bestaat uit gemalen gebrande rijst, gemalen gedroogde chilipeper, vissaus, limoensap, sjalotjes en blaadjes mint. Het kan ook lente-uitjes bevatten.

Nam Tok Moo wordt traditioneel gegeten met kleefrijst en rauwe groenten zoals thua fak yao (tuinbonen) en kalam pli (kool).

Wederom een feest van smaakgenot.

Nam Tok Moo recept
Nam Tok Moo is een Thaise gerecht gemaakt met gegrild varkensvlees en een pittige, aromatische saus. Hier is een recept om Nam Tok Moo te maken:

Ingrediënten:

500 gram varkensvlees, gegrild en in dunne plakjes gesneden
2 rode chilipepers, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 limoen, het sap en de rasp
1 eetlepel vissaus
2 eetlepels gehakte koriander
2 eetlepels gehakte basilicum
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel olie
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel korianderpoeder
Bereidingswijze:

Verhit de olie in een pan en fruit de fijngehakte chilipepers en knoflook tot ze goudbruin zijn.
Voeg het gegrilde varkensvlees toe aan de pan en bak het mee tot het vlees licht bruin is.
Voeg de vissaus, limoensap en -rasp, suiker, knoflookpoeder en korianderpoeder toe aan de pan en roer goed om alles te combineren.
Laat de saus een paar minuten koken totdat het vlees goed is doorweekt met de dressing.
Voeg de gehakte koriander en basilicum toe en roer om te combineren.
Serveer het gerecht warm, eventueel met rijst of gekookte noedels. Geniet ervan!
Disclaimer: er zijn vele manieren om een Thais gerechten te bereiden. Ook kunnen de ingrediënten verschillen, er bestaan nu eenmaal verschillende variaties. Dus mogelijk kom je nog een recept voor dit gerecht tegen die er anders uitziet. Dat is normaal, omdat dit ook met locale invloeden te maken kan hebben of met de voorkeuren van de kok.

image