"Protesten in Frankrijk lopen uit de hand. De politie kwam in botsing met meer dan een miljoen demonstranten die tegen de pensioenhervorming van president Macron waren."

"De Franse autoriteiten hadden donderdag moeite om de protesten tegen de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron de kop in te drukken. Meer dan een miljoen demonstranten gingen door het hele land de straat op in wat sommige veiligheidsbronnen omschrijven als een "opstand" tegen de regering in Parijs."

"Tienduizenden arbeiders gingen in staking en demonstranten blokkeerden het openbaar vervoer, scholen en olieraffinaderijen. In een poging de protesten op te breken, gebruikte de politie traangas, waterkanonnen, flitsknallers en wapenstokken. Op sociale media circuleerden video's van zwaar gepantserde agenten die ongewapende demonstranten neerknuppelden."

"Andere video's toonden brandende barricades in de straten van Parijs. De ingang van het stadhuis in Bordeaux, de regionale hoofdstad van Nouvelle-Aquitaine, stond op een gegeven moment in brand."

"Minstens één brandweereenheid wisselde van kant en sloot zich aan bij de demonstranten. Meerdere ooggetuigen beschreven de situatie als 'uit de hand gelopen'."

""Het is oorlog in Parijs, geen tijd om te posten, zorg goed voor jezelf", twitterde een onafhankelijk mediakanaal."

"Bijna 150 politieagenten en gendarmes zijn gewond geraakt, zei minister van Binnenlandse Zaken Garald Darmanin donderdagavond. Hij noemde dit "absoluut onaanvaardbaar" en eiste harde straffen voor de aanvallers. Darmanin vertelde verslaggevers ook dat 172 mensen werden vastgehouden voor ondervraging over de "plunderingen en brandstichtingen" in Parijs, en dat er 190 branden waren aangestoken in de Franse hoofdstad, waarvan er om 22.00 uur lokale tijd nog 50 branden."

"De minister van Binnenlandse Zaken gaf de "extreemlinkse" en "zwarte blok" anarchisten de schuld van het ergste geweld."

"De politie schatte dat er meer dan een miljoen demonstranten op straat waren."

"De golf van onvrede onder de bevolking werd veroorzaakt door de aankondiging van president Macron dat de pensioenleeftijd vanaf volgend jaar wordt verhoogd van 62 naar 64 jaar. Macron hield vol dat de verandering noodzakelijk was, anders zou het pensioenstelsel binnen enkele jaren failliet gaan."

"Het Elysee-paleis legde de wijziging op zonder de wetgevers te raadplegen, die al sinds januari proberen om te gaan met het controversiële voorstel. Demonstranten reageerden door Macron op te roepen af ​​te treden."

"Macron, die woensdag op tv verscheen, zei dat zijn enige fout was "mensen niet te overtuigen" van de verdiensten van de beslissing, maar stond erop dat hij niet zou terugdeinzen, zelfs als dat betekende dat hij "impopulariteit moest accepteren"."

"Hoewel er een grondwettelijk beschermd recht is om te protesteren, zei Macron, als de ontevredenen geweld gebruiken, “dan is dat niet langer democratie.”"

"Hoewel Macron zwaar werd bekritiseerd vanwege de harde lockdowns en mandaten van het coronavirus, won hij gemakkelijk de herverkiezing in 2022 en versloeg hij uiteindelijk Marine Le Pen met een marge van 17 punten. De tweede ronde van de verkiezingen kende de laagste opkomst sinds 1969."