"Maaltijd! Heksenkeuken voedingsindustrie"
"Steeds meer mensen sterven als gevolg van ziektes die worden uitgelokt of verergerd door voeding: kanker, hart- en vaatziekten of diabetes. De voedingsindustrie is niet transparant en houdt zich gedeisd. ARTE heeft in Duitsland en Frankrijk, maar ook in Ierland en onderzocht in Zwitserland en keek achter de schermen van kant-en-klaarmaaltijden."
“Industrieel bewerkte voeding is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het aanbod aan kant-en-klaarmaaltijden wordt steeds groter, de prijs steeds kleiner. Obesitas en diabetes nemen toe, de informatie op de verpakking wordt steeds onbegrijpelijker. Gelukkig hebben consumenten , consumentenorganisaties maar ook particulieren vechten terug Bedrijven verzetten zich steeds meer tegen het ongezonde 'kant-en-klaar'.
"Om een kijkje achter de schermen van de voedingsindustrie te nemen, nemen de documentairemakers het perspectief van een levensmiddelenchemicus in en produceren ze een klassiek eindproduct: een cordon bleu. Waarom hebben we zo'n 30 ingrediënten nodig voor de gepaneerde kalfsschnitzel, terwijl er eigenlijk maar vijf zou nodig zijn Ja, je kunt als het gaat om vlees, dat is in de industriële versie, echt nog over vlees praten En wat heeft de smeltende massa, die van veel toevoegingen is voorzien, met kaas te maken? Aan de hand van een concreet voorbeeld decodeert de filmdocumentaire wat er precies in onze maag gaat en vraagt zich af of dit nog wel gezond kan zijn."
“ARTE vroeg in Duitsland en Frankrijk, maar ook in Ierland en Zwitserland, hoe de recepten van klassieke kant-en-klaarmaaltijden eruit zien. Al snel bleek dat je voor de bereiding geen keuken nodig hebt, maar een chemisch laboratorium en heel veel poeder en korrels. De sterk bewerkte voedingsmiddelen hebben geen noemenswaardige voedingswaarde, maar kunnen het risico op kanker en hart- en vaatziekten verhogen."
"Nationale en Europese voedselautoriteiten zeggen dat ze overweldigd zijn en terughoudend zijn om ongezonde ingrediënten die ze zelf hebben goedgekeurd te verbieden. Maar onder druk van consumenten en apps om barcodes op producten zoals Yuka te scannen, zijn sommige bedrijven "Begonnen met verbeteren. Ze beperken de lijst van ingrediënten, gebruik minder toevoegingen en gebruik plantaardige eiwitten."
“De aanpak is toe te juichen, ook al is het een echte uitdaging en kan het zelfs averechts werken, bijvoorbeeld als een veganistisch gerecht verdacht wordt schadelijk te zijn voor de gezondheid. Uiteindelijk is het de vraag of de samenleving bereid is een hogere prijs te betalen voor betalen voor gezond eten."
"Documentaire van Martin Blanchard en Maud Gangler (F 2019, 90 min)"
Taurusman
Verwijder reactie
Weet je zeker dat je deze reactie wil verwijderen?