"Mysterieus object gevonden in de buurt van Nord Stream uitgelegd. De vondst bleek een gebruikte rookboei te zijn, aldus het Deense Energieagentschap."

"Denemarken heeft een mysterieus object geborgen dat is gespot in het gebied van de Nord Stream 2-ontploffingslocatie, zei het Deense Energieagentschap woensdag, en onthulde dat het een afgedankte rookboei bleek te zijn."

""Onderzoek wijst uit dat het object een lege maritieme rookboei is, die wordt gebruikt voor visuele markering. Het object vormt geen veiligheidsrisico", aldus het bureau in een verklaring."

"Het object werd eerder deze maand ontdekt, waarbij de Russische president Vladimir Poetin in een tv-interview onthulde dat het was gevonden tijdens een Gazprom-onderzoek op ongeveer 30 kilometer afstand van waar de pijpleiding afgelopen september door sabotage-aanvallen werd doorbroken."

"Denemarken nodigde vertegenwoordigers van de pijpleidingbeheerder, Nord Stream 2 AG, uit om deel te nemen aan de berging. Tegelijkertijd weigert het land Rusland de toegang tot de sabotagesonde Nord Stream. De Deense minister van Buitenlandse Zaken Lars Rasmussen heeft erop aangedrongen dat de onderzoeken die worden uitgevoerd door Denemarken, Duitsland en Zweden voldoende zijn, gezien de sterke "rechtsstaat" in die landen."

"De berging van de boei komt nadat de VN-Veiligheidsraad maandag een door Rusland gesteunde resolutie verwierp waarin werd opgeroepen tot een internationaal onafhankelijk onderzoek naar de explosies op de pijpleidingen. De motie werd alleen gesteund door Rusland, China en Brazilië, terwijl 12 andere leden van het lichaam, permanent en tijdelijk, zich onthielden. Vassily Nebenzia, de permanente vertegenwoordiger van Moskou bij de VN, zei na de stemming dat "het vermoeden [over] wie er achter de Nord Stream-sabotage staat alleen maar zal toenemen.""

"Vorige maand bracht veteraanjournalist Seymour Hersh een bomonderzoek uit, waarin hij beweerde dat de sabotage een gezamenlijke Amerikaans-Noorse operatie was die rechtstreeks was uitgevoerd in opdracht van de Amerikaanse president Joe Biden. Het uiteindelijke doel van de operatie was om Duitsland definitief af te sluiten van goedkope energieleveringen uit Rusland, en zo zijn steun aan het conflict in Oekraïne te versterken."

"Washington en Oslo hebben de beschuldigingen krachtig ontkend en afgedaan als fictie, terwijl de president van Rusland vorige week zei dat hij het "volledig eens" was met de conclusies van Hersh."

image