Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇧🇪🇮🇹🇬🇧🇱🇺🇪🇸
Evangelie van 25 april 2024

Feest van de heilige Marcus de Evangelist

Sint Marcus de Evangelist,
Verlichte miniatuur van Les Grandes Heures d'Anne de Bretagne,
Verlichting geschilderd door Jean Bourdichon (1456-1521),
Geëxecuteerd 1503-1508,
Tempera gehoogd met goud, op perkament
© La Bibliothèque nationale de France, Parijs

Reflectie bij de verlichte miniatuur:

Vandaag vieren we het feest van Sint Marcus de Evangelist. Deze verluchte manuscriptminiatuur werd rond 1503 vervaardigd door Jean Bourdichon (1456-1521), een van Europa's meest talentvolle miniatuurschilders. Het is overgenomen uit het getijdenboek ‘Grandes Heures van Anne van Bretagne’, koningin van Frankrijk van twee opeenvolgende koningen. In de geschiedenis van verluchte manuscripten is dit een zeer laat boek. De miniatuur lijkt eigenlijk meer op een schilderij dan op een boekillustratie. De zeer ingewikkelde details, vooral in het verguldsel, zijn bijzonder voortreffelijk.

We zien de heilige Marcus afgebeeld aan zijn bureau, terwijl hij zijn Evangelie schrijft. Marcus was een metgezel van de heilige Petrus en zou de worp voor de leeuwen hebben overleefd. Daarom wordt hij afgebeeld met een leeuw. Hij wordt ook vaak afgebeeld met een gevleugelde leeuw, zoals een andere legende zegt dat Marcus, terwijl hij zijn toevlucht zocht voor een storm in de stad Venetië, in een droom werd bezocht door een engel in de vorm van een gevleugelde leeuw.

Naast het schrijven van zijn Evangelie, wordt Marcus ook beschouwd als de oprichter van de Kerk van Alexandrië in Egypte, een van de oorspronkelijke Apostolische Stoelen van het Christendom (samen met Rome, Antiochië, Constantinopel en Jeruzalem). Ik vind het altijd fascinerend dat mensen als Marcus destijds al het woord van Christus verkondigden door zulke grote afstanden af ​​te leggen. Het evangelie van Marcus is het oudste van de vier evangeliën (Mattheüs en Lucas baseerden veel van hun geschriften op Marcus; deze drie evangeliën van Marcus, Lucas en Matteüs worden ook wel de ‘synoptische evangeliën’ genoemd).

Marcus, wiens cyclus we in dit huidige liturgische jaar (Cyclus lezen, bevat geen kerstverhaal. Wat opvalt in het Evangelie volgens Marcus is dat Jezus wordt afgeschilderd als een man van de daad, die rennend van start gaat en geen tijd te verliezen heeft. Het begin van de evangelielezing van vandaag ‘Ga uit naar de hele wereld; verkondig het Goede Nieuws aan de hele schepping’ weerspiegelt dit gevoel van dringendheid … Een urgentie waar we allemaal naar moeten handelen.

Markus 16:15-20

15 En Hij sprak tot hen: Gaat heel de wereld door, en predikt het evangelie aan ieder schepsel. 16 Wie gelooft en gedoopt is, zal zalig worden; maar wie niet gelooft, zal worden veroordeeld. 17 Deze wonderen zullen hen vergezellen, die hebben geloofd: in mijn Naam zullen ze duivels uitdrijven; vreemde talen zullen ze spreken; 18 slangen zullen ze opnemen; en al drinken ze dodelijk vergif, het zal hun niet schaden; zieken zullen ze de handen opleggen, en zij zullen genezen. 19 Toen de Heer Jesus met hen gesproken had, is Hij opgenomen ten hemel, en is neergezeten aan de rechterhand Gods. 20 Maar zij trokken uit, om overal te preken; en de Heer werkte met hen mee, en bevestigde het woord door de wonderen, die het vergezelden.

image