Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇧🇪🇮🇹🇪🇸🇱🇺🇬🇧
Evangelie van 26 april 2024

Er zijn veel kamers in het huis van mijn Vader.

Corbusierhuis Berlijn,
Ontworpen door Charles-Édouard Jeanneret, bekend als Le Corbusier (1887-1965),
Geëxecuteerd rond 1953
© CorbusierHaus Berlijn

Reflectie bij het Corbusier-gebouw:

Misschien wel meer dan welke andere kunstvorm dan ook, maakt architectuur deel uit van ons dagelijks leven. De huizen waarin we leven, de gebouwen waarin we werken, de kerken waarin we aanbidden, allemaal belangrijke omgevingen waarin we als mens leven en waaraan we deelnemen. In 1953, slechts acht jaar na de Tweede Wereldoorlog, werden nieuwe typen gebouwen ontworpen om het acute naoorlogse woningtekort in Berlijn weg te nemen. In 1953 bouwde architect Le Corbusier het hier afgebeelde flatgebouw met 530 appartementen. Het gebouw is opgetrokken in béton brut (ruw beton) en maakt deel uit van de oorspronkelijke architectuurstijl die we tegenwoordig kennen als Brutalisme. Het brutalisme won aan populariteit in de jaren vijftig en wordt gekenmerkt door grimmige, strikte, minimalistische, lineaire constructies die de kale bouwmaterialen, beton en structurele elementen laten zien, in plaats van een decoratief ontwerp.

De evangelielezing die we zojuist hebben gehoord, wordt vaak gekozen als een van de lezingen voor de begrafenisliturgie. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom dat zo is. Jezus spreekt tot Zijn discipelen aan de vooravond van Zijn eigen dood. Hij belooft ons allemaal dat Hij ons aan het einde van ons leven naar de Vader zal brengen. Jezus’ beschrijving van het huis van Zijn Vader, met zijn vele kamers, duidt op de grote gastvrijheid van dat huis. Het lijkt erop dat de hemel geen besloten ruimte is voor een select groepje; het is een open ruimte voor velen, net zoals Jezus zelf niet kwam voor weinigen, voor de uitverkorenen, maar voor allen.

Jezus wil ons graag meenemen naar het hemelse huis van Zijn Vader, maar in de tussentijd wil Hij in ons wonen en roept Hij ons op om in Hem zijn thuis te maken. Een paar verzen na de lezing van vandaag zal Jezus tegen Zijn discipelen zeggen: ‘Maak uw woning in Mij, zoals Ik de mijne in u maak’. En een van de belangrijkste manieren waarop Jezus Zijn thuis in ons maakt en wij ons thuis in Hem maken, is in de Eucharistie.

Johannes 14:1-6

1 Uw hart worde niet ontsteld. Gij gelooft in God; gelooft ook in Mij. 2 In het huis van mijn Vader zijn vele woningen. Wanneer dit zo niet was, dan zou Ik het u hebben gezegd; want Ik ga er juist heen, om u een plaats te bereiden. 3 En wanneer Ik zal zijn heengegaan en u een plaats zal hebben bereid, dan kom Ik terug, en zal u tot Mij nemen; opdat ook gij moogt zijn, waar Ikzelf ben. 4 Gij kent de weg naar de plaats, waar Ik heenga. — 5 Tomas zei Hem: Heer, we weten niet eens, waar Gij heengaat; hoe zouden we dan de weg kennen? 6 Jesus sprak tot hem: Ik ben de weg, de waarheid en het leven; niemand komt tot den Vader, dan door Mij.

image