Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) ๐Ÿ‡ง๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡ง๐Ÿ‡ฑ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ธ
Evangelie van 27 april 2024

Als je Mij kent, ken je Mijn vader ook.

De hoofden en handen van twee apostelen,
Tekening door Rafaรซl (1483-152,
Geรซxecuteerd rond 1519,
Potlood op papier
ยฉ Met dank aan het Ashmolean Museum, Universiteit van Oxford

Reflectie bij de tekening:

Ik hou van dit soort lezingen waarbij we feitelijk getuige zijn van een vraag- en antwoordsessie tussen Jezus en Zijn discipelen. Ze wonen nu al bijna drie jaar bij Jezus en ze verwachten allemaal dat Christus Zijn aardse koninkrijk zou vestigen en dat ze dan met Hem zouden kunnen regeren. Maar omdat ze beseffen dat ze nog niet het volledige beeld hebben, stellen ze Jezus vragen. Jezus laat dan een bom vallen: Hij zal worden gedood en zich bij Zijn Vader voegen in het Koninkrijk der Hemelen. Maar het is de zin aan het begin van de lezing: 'Als je Mij kent, ken je ook Mijn Vader', die interessant is. Het woord 'weten' wordt twee keer gebruikt in een korte zin. Christus nodigt ons uit om hier verder te gaan dan puur rationele kennis. Het hoogste niveau van weten is intimiteit. Als we aan familieleden of goede vrienden denken, kunnen we zeggen dat we ze kennen omdat we problemen, vreugden, uitdagingen, ontberingen enz. met hen hebben gedeeld. We 'kennen' ze vanwege de intimiteit die we met hen hebben gedeeld, emotioneel en spiritueel. Jezus nodigt ons hier uit om hetzelfde niveau van intieme kennis van Hem en dus van Zijn Vader te hebben.

Voor het kunstwerk van vandaag kijken we naar een tekening die Raphael in 1519 maakte. Tekenen toont, als geen andere kunstvorm, de intimiteit van de kunstenaar en zijn geest aan het werk. Een tekening dient als een visuele weergave van de geest van de kunstenaar aan het werk en onthult zijn gedachten, emoties, creativiteit en intentie door middel van compositie, stijl, techniek, symboliek en verhaal. Door zorgvuldige observatie en interpretatie kunnen wij als kijkers inzicht krijgen in de geest van de kunstenaar en de diepte en complexiteit van zijn of haar artistieke expressie waarderen. Daarom is het altijd een voorrecht om voltooide kunstwerken te zien, omdat ze het resultaat zijn van enkele, soms eindeloze, zoekende, nadenkende, observerende, improviserende, worstelende en door inspiratie gevoede intieme momenten van een kunstenaar. Ook wij kunnen de kunstenaar als zodanig beter 'kennen', door de intimiteit van zijn tekeningen.

De tekening van vandaag van Raphael, gemaakt een jaar voordat hij op 37-jarige leeftijd stierf, is daar een mooi voorbeeld vanโ€ฆ en toont zijn artistieke intelligentie. We begrijpen waar we naar kijken (de hoofden en handen van twee apostelen) maar we hebben ook het gevoel dat we Raphael een beetje beter 'kennen' door naar deze tekening te kijken. Het 'weten' waartoe Jezus ons oproept, is vergelijkbaar. Alleen door op een intieme manier met zijn persoon om te gaan, kunnen we Hem leren kennen... en dan leren we ook de Vader kennen.

Johannes 14:7-14

7 Daar gij nu Mij hebt gekend, zult gij ook den Vader kennen; van dit ogenblik af kent gij Hem, en hebt gij Hem gezien. โ€” 8 Filippus zei Hem: Heer, laat ons den Vader zien; dan zijn we tevreden. 9 Jesus sprak tot hem: Zo lange tijd ben Ik bij u, en kent ge Mij nog niet, Filippus? Wie Mij heeft gezien, heeft den Vader gezien; hoe zegt ge dan: Laat ons den Vader zien? 10 Gelooft gij dan niet, dat Ik in den Vader ben, en de Vader in Mij? De woorden, die Ik u toespreek, zeg Ik niet uit Mijzelf; het is de Vader, die in Mij blijft, die zelf de werken verricht. 11 Gelooft het van Mij: Ik ben in den Vader, en de Vader is in Mij. 12 Zo niet; gelooft het dan op grond van de werken. Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Wie in Mij gelooft, ook hij zal de werken doen, die Ik zelf verricht; en zelfs grotere zal hij doen. Want Ik ga naar den Vader; 13 en alles zal Ik doen, wat gij Hem zult vragen in mijn naam, opdat de Vader verheerlijkt wordt in den Zoon. 14 Wanneer gij ook Mij in mijn naam iets zult vragen, dan zal Ik het doen.

image