Ja, het is waar.
Stress beïnvloedt een spastische darm.
Vandaar dat ik dus aan de dunne ben.
Volgens de NGM kan een onverwacht trauma waar je níet over praat (en je dus niet kan verwerken? ) problemen geven zodra de genezings fase inzet en aangezien ik niemand ken waarmee ik hierover kan of wil praten (wil ze niet lastig vallen met weer meer shit van mijn kant) doe ik het hier delen.
Mijn zoon, brilliant, sociaal en enorm grappig als hij is, gedijd al van kleins af aan niet in het schoolsysteem. We hebben al diverse hulptrajecten in gezet maar niets beklijft echt. De leerplicht is helaas tot 18 jaar opgerekt (mits je geen diploma hebt anders ben je met je zestiende er vanaf) dus we zitten voorlopig vast aan de instituten zoals de leerplicht ambtenaar.
En daar begint het gedonder.
De leerplicht ambtenaar moet zorgen dat hij naar school komt en ja, ik wil óók dat hij naar school gaat. Vandaar dat ik hem ook niet meer ziek meld als hij klaagt over te moe zijn of buikpijn waardoor hij dus ongeoorloofd verzuim heeft en we dus een officiële waarschuwing krijgen.
Als hij daarna nog een keer ongeoorloofd verzuimd, komt dus de RvdK aankakken en dan gaat gelijk mij CPTSS opspelen 😥
De leerplichtambtenaar gelooft dat de RvdK aan zorg doet. Ik weet dat ze dat over het algemeen níet doen en als zij het wel doen, doet de Gecertificeerde Instelling het niet en als die het allebei wel doen, doet Veilig Thuis het niet en die heeft school gebeld nu. Weliswaar anoniem maar het zijn gewoon wéér twee van die instanties waar ik nou eenmaal niet zulke goede ervaringen mee heb, hetzij in mijn eigen situatie, hetzij in situaties waarbij ik ouders ondersteunde.
Nu doe ik er echt alles aan om mijn zoon wel naar school te laten gaan maar tenzij ik fysiek geweld gebruik, krijg ik hem gewoon met geen mogelijkheid naar school als hij het niet wil en als hij nou na de vakantie weer besluit om niet naar school te kunnen, heb ik slechts twee keuzes:
1) Ik lieg en meld hem ziek terwijl ik denk dat hij dat niet is
2) Ik meld hem niet ziek en dan komt de Trutten Club langs.
Nu weet ik dat ik CPTSS heb omdat ik iedere keer als er zo een situatie zich voordoet, ik compleet in de stress schiet en dus hoog in mijn emotie ga zitten waardoor ik niet meer rationeel kan nadenken.
Al die wetsartikelen en adviezen die ik zelf ooit aangeraden heb, verdwijnen dan als sneeuw voor de zon en ik schakel over naar flight mode, wat niet kan dus is het fight mode.
Voor nu gaat hij wel naar school omdat ik gevraagd heb aan de leerplichtambtenaar of de uiteindelijke consequentie kan zijn dat hij uit huis geplaatst wordt en het antwoord daarop is: Ja.
Natuurlijk wist ik dat allang maar ik wilde dat mijn zoon het ook zou horen.
Zijn reactie was: "Dan gaat het alleen maar slechter want dan doe ik helemaal niets meer."
Waarop ik zei: "Dat doet er niet toe. Als jij niet naar school gaat, vinden ze mij een slechte moeder en daarom plaatsen je ze ergens anders."
Waarbij ik verzwegen heb dat ze hém waarschijnlijk in een gesloten inrichting gaan plaatsen ook al is dat wettelijk niet toegestaan, omdat hij in de categorie "moeilijk handelbaar" valt.
Ik vind mezelf ook wel een rat dat ik dit gezegd heb want natuurlijk schiet hij ook in de stress daarover maar het is gewoon de keiharde realiteit. Ook ik sta machteloos tegenover dit soort instanties en uiteindelijk is het wel zíjn verantwoordelijkheid om naar school te gaan. Ik krijg het op werk namelijk niet meer verkocht dat ik maar 1 dag naar kantoor kom omdat ik een bijna zestienjarige jongen naar school moet brengen.
School enzo zijn best aardige mensen hoor trouwens die voortdurend meedenken maar onderhuids voel ik toch het verwijt dat op de loer ligt: Ligt het niet gewoon aan jouw opvoeding?
Nou dat denk ik niet.
Ik hamer altijd op verantwoordelijkheid en dat je afspraken moet nakomen maar als je stelt dat ik geen straffen instel, dan kan je dat argument wel maken ja omdat ik niet geloof in straffen.
Ik geloof wel in consequenties (actie = reactie) maar straffen staat wat mij betreft haaks op proberen iemand te motiveren. Het enige wat straffen doet is zorgen dat een kind niet meer naar zijn innerlijke richtlijn luistert en enkel zal zoeken naar manieren om straf te ontlopen terwijl het gedrag voortgezet wordt maar dan stiekem.
Goden zij dank is het nog maar twee weken school maar ik hou mijn hart vast voor aanstaande dinsdag. Dan zit ik in 't Harde en moet hijzelf dus fietsen.
Ik heb hem op het hart gedrukt dat ook als is hij te laat, hij tóch alsnog gaat. Beter wat later dan helemaal niet.
Afijn, kan er ook wel weer bij denk ik dan maar en uiteindelijk komt alles goed en als het nog niet goed is, is het nog niet het einde.
Adriana J BdK
Zo heb ik zelf 2 zoons die het vreselijk vonden in de schoolbanken te zitten gedurende de dag. Beiden zijn ze verschillend, maar beiden hebben ze een lager niveau doorlopen van de middelbare school terwijl ze wel hoger konden. Ze zijn beiden echt niet dom, maar geen motivatie.
De oudste, nu 21 jaar oud, vond school vooral leuk om de omgang met leeftijd genoten. Huiswerk en leren, pffff nee niet voor hem hoor, ben jij mal.... Zowel voor de lagere school als middelbare school niets gedaan, verklaart lager niveau op het middelbaar, dat komt echt door geen inzet en afgeleid zijn op de lagere school. Toch middelbaar diploma gehaald door niets te doen, niet raar was echt laagste niveau. Maar goed na het middelbaar ben je er nog niet...
Leerplichtig tot je 21ste jaar, tenzij je mbo niveau 2 voor je 21ste hebt gehaald. Leerplichtambtenaar komt niet meer achter ze aan als ze mbo2 hebben. Wij hebben desondanks ook altijd wel gemotiveerd om door te bijten, maar ja dat gaat ook niet voor iedereen op. Ook hulp gezocht daarin, werd vastgesteld in de 1ste klas dat hij ADHD zou hebben, ritalinzooi gegeven. Nou bracht niets... Ja klachten van de ritalin dat hij heel nerveus was, terwijl hij niets verder kon benoemen wat dat veroorzaakte, ja de ritalin uiteindelijk. Gestopt met die meuk.
Na middelbare, ging hij BBL doen, werken en leren. ( misschien optie voor je zoon om te gaan doen, dan is het nog maar 1 dag naar school, voor de rest zijn ze aan het werk,) Nou door lockdowns en dergelijke in die tijd raad je het al.... Werd helemaal niets vooral omdat hij in de detailhandel zat. Uiteindelijk leerplicht achter hem aan. Nu komt het.... Mijn zoon (toendertijd 17/18 jaar) werkte toen minstens 30 uur in de week bij een poelier. Had nog geen mbo2 gehaald. Dus leerplicht besloot het erbij te laten omdat hij voldoende werkte op dat moment. Mits hij zonder werk kwam te zitten dan moest hij toch minstens mbo2 doen.
Nou inmiddels is hij 21, bijna 22 in september. Leerplicht is er niet meer voor hem en heeft nog steeds geen mbo2. Nu wel lastiger dus om een baan te vinden (de gevolgen die hij moet dragen dat was zijn keuze zo). Maar goed hierbij krijgt hij nu dan begeleiding. Het komt vast wel goed.
Ik kan je alleen het advies geven met je zoon er over te spreken wat hij graag zou willen. Ik denk in zijn geval misschien werken en leren, daar zijn veel opleidingen voor. Leg hem de mogelijkheden, volle tijd opleiding, werken en leren of volledig werken, voor waar uit hij kan kiezen ( geen nadruk leggen op wat je zelf graag ziet, werkt averechts)
Enige wat je kunt doen is hem aan de keuze houden die hij gemaakt heeft.
Ik weet niet of hij de middelbare dit jaar ook heeft afgerond of dat volgend jaar moet doen.
Mijn jongste van 16 is geslaagd, na een hoop gezeur om school met hem 4 jaar lang. ( saai en geen zin). Desondanks heeft hij een volletijd opleiding gekozen van 3-4 jaar in de ICT. Dat verbaasde mij, want hij houdt echt niet van school. Maar volgens zijn eigen zeggen gaat hij nu iets leren wat hij interessant vind en ook kan en leuk vind, daar heeft ie geen moeite mee. Op de middelbare school had hij dat niet zo... Vakken die hem niet aanspraken of hij vond ze niet nuttig, maar je moest dat wel. Nou je weet zelf dat het moeilijk is iets te doen wat je cht niet leuk vind.
Enne... uhm... als hij het middelbaar nog niet afgerond heeft, stimuleer hem om nog door te zetten en dat hij daarna kan kiezen wat hij graag zou willen doen. Meer kun je niet doen.
Dan als ik daarbij aan mijzelf terugdenk... ook ik vond school verschrikkelijk. Toen gewoon 11 jaar leerplicht. Zodra die plicht weg was ben ik fulltime gaan werken. Vond werken fijner dan in schoolbanken zitten. Leerde daar ook veel meer van eerlijk gezegd. Maar echt tot die plicht verviel heb ik het echt met tegenzin door moeten zetten.
Heel veel succes Caroline en wat betreft je CPSST... Een kop citroenmelisse kruidenthee helpt om er wat rustiger onder te blijven.
Pff hoop niet dat ik te rommelig klink hierboven. ( In mijn herinnering waren het ook rommelige en stressvolle dagen)
Verwijder reactie
Weet je zeker dat je deze reactie wil verwijderen?