Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) ๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡ง๐Ÿ‡ฑ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ง๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡น
Evangelie van 2 juli 2024

Een storm zo hevig dat de golven over de boot sloegen.

De negende golf,
Geschilderd door Ivan Aivazovsky (1817-190,
Geschilderd in 1889,
olieverf op doek
ยฉ Russisch Staatsmuseum, Sint-Petersburg

Reflectie bij het schilderij:

Dit schilderij heet de negende golf. De titel verwijst naar een oude zeiluitdrukking die verwijst naar een golf van ongelooflijke omvang die volgt op een opeenvolging van steeds grotere golven. Het toont een zee na een nachtelijke storm en mensen die met de dood worden geconfronteerd en proberen zichzelf te redden door zich vast te klampen aan wrakstukken van een gezonken schip. Het wrakstuk, in de vorm van het kruis, lijkt een christelijke metafoor te zijn voor verlossing van de aardse zonde. Het schilderij heeft warme tinten, die de ogenschijnlijk dreigende ondertoon van de zee verminderen en een kans voor de mensen om te overleven lijkt aannemelijk. Dit schilderij toont zowel de destructiviteit als de schoonheid van de natuur. Geschilderd door de Russische kunstenaar Ivan Aivazovsky, is het een enorm doek, 221 cm ร— 332 cm (87 in ร— 131 in). Dus als je voor het schilderij staat, kun je de adem van koude winden voelen en bijna de zoute zee proeven. Alle schilderijen van Ivan zijn in zijn atelier gemaakt, uit het geheugen. Aivazovsky had dus een fenomenaal vermogen om details van een scรจne te herinneren. Hij ging vaak op een boot, zonder potlood of verf, en alleen herinneringen aan wat hij zag.

Misschien ben je bekend met de hymne van Margaret Rizza, "Calm Me, Lord." Het rustgevende vers herhaalt: "Calm me, Lord, as you calmed the storm; still me, Lord, keep me from harm. Let all the tumult within me cease, enfold me, Lord, in your peace." Vanaf de vroegste tijden hebben christenen Jezus die de storm kalmeerde in de evangelielezing van vandaag in verband gebracht met de verrezen Heer die de stormen in ons leven kalmeerde. In het evangelie van vandaag werden de discipelen geconfronteerd met een storm op zee, en die externe storm veroorzaakte een interne storm, die hen met angst vervulde. Hun wanhopige smeekbede aan Jezus, "Red ons, Heer, we gaan ten onder", onthult hun angst. Op dezelfde manier komen we vaak externe stormen tegen - gebeurtenissen buiten onze controle die interne onrust veroorzaken.

De Heer kan elke storm in ons kalmeren als we ons tot Hem wenden in vertrouwend gebed, net zoals de discipelen dat deden in de boot. Ons gebed, net als dat van hen, kan een wanhopige k**** uit de diepte zijn: "Red ons, Heer, we gaan ten onder." De evangelielezing suggereert dat dit een gebed is waarop de Heer altijd reageert. Ons gebed van vertrouwen zal ons openen voor de stabiliserende aanwezigheid van de Heer, waardoor we de storm kunnen doorstaan โ€‹โ€‹totdat we vrede vinden.

Matteรผs 8:23-27

23 Toen Hij nu de boot in ging, volgden Hem zijn leerlingen. 24 En zie, een hevige storm brak los op het meer, zodat de golven over de boot heensloegen; Hij echter sliep. 25 Zijn leerlingen liepen naar Hem toe, wekten Hem, en zeiden: Heer, red ons, wij vergaan. 26 Jesus sprak tot hen: Wat zijt gij bevreesd, kleingelovigen? Toen stond Hij op, gebood de winden en het meer, en er ontstond een grote kalmte. 27 De mensen waren verbaasd en zeiden: Wie is Hij toch, dat zelfs de winden en het meer Hem gehoorzamen?

image