Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇬🇧🇪🇸🇮🇹🇱🇺🇧🇪
Evangelie van 9 augustus 2024
Feest van de heilige Teresa Benedicta van het Kruis (Edith Stein)
De kapel van Edith Stein,
Kerk van St. Michael de Aartsengel (St. Michaelis Kirche in Breslau)
© Christelijke kunst
Bezinning bij de zijkapel:
Vandaag vieren we het feest van de heilige Teresa Benedicta van het Kruis, ook bekend als Edith Stein (1891-1942). Ze werd geboren in een vroom Joods gezin en was karmelietes, martelares en beschermvrouwe van Europa. Ze had een opmerkelijke academische carrière als filosoof, waaronder een doctoraat aan de Universiteit van Freiburg. Nadat ze de autobiografie van de heilige Teresa van Ávila had gelezen, bekeerde ze zich tot het katholicisme en werd iets meer dan 100 jaar geleden, in 1922, gedoopt. Later werd ze docent aan het Instituut voor Pedagogie in Münster, maar ze werd in 1933 ontslagen vanwege de antisemitische wetten van het naziregime.
Ze trad toen in een karmelietenklooster in Keulen en nam de naam Teresa Benedicta van het Kruis aan. Om haar te beschermen tegen de escalerende nazidreiging, verhuisde haar orde haar naar Nederland. Na een publieke veroordeling van het nazi-racisme door de Nederlandse bisschoppenconferentie op 20 juli 1942 gaven de autoriteiten echter opdracht tot de arrestatie van alle Joodse bekeerlingen tot het christendom. Teresa Benedicta werd naar Auschwitz gebracht en vermoord op 9 augustus 1942. Ze werd heilig verklaard door Johannes Paulus II in 1998 en het jaar daarop uitgeroepen tot medepatrones van Europa.
De foto die ik deel is van het altaar in de Edith Stein Kapel in de kerk van St. Michael de Aartsengel (St. Michaelis Kirche) in Breslau. Deze kerk was haar favoriete plaats van aanbidding tijdens haar bezoeken aan Breslau, vanaf haar doop in 1922 tot haar laatste bezoek in 1933 voordat ze het karmelietenklooster inging. In het midden van de kapel staat een marmeren altaar met de datum van haar dood en de woorden "Ave crux, spes unica" (Latijn voor "Heil aan het kruis, onze enige hoop", een citaat uit de Latijnse hymne Vexilla Regis). Op het altaar staat ook een urn met aarde en as uit Auschwitz-Birkenau, samen met andere relikwieën, waaronder een fragment van haar habijt.
Matteüs 25:1-13
1 Dan zal het rijk der hemelen gelijk zijn aan tien maagden, die haar lampen namen, om den bruidegom tegemoet te gaan. 2 Vijf van haar waren dwaas, en vijf waren wijs. 3 De dwaze namen wel haar lampen mee, doch geen olie. 4 Maar de wijze namen met haar lampen ook olie in haar kruiken mee. 5 Toen nu de bruidegom toefde, werden ze slaperig en sluimerden allemaal in. 6 Maar midden in de nacht werd er geroepen: Ziet, de bruidegom komt; gaat naar buiten, hem te gemoet. 7 Toen stonden al die maagden op, en brachten haar lampen in orde. 8 Nu zeiden de dwaze tot de wijze: Geeft ons wat van uw olie; want onze lampen gaan uit. 9 De wijze gaven ten antwoord: Neen, dan is er misschien niet genoeg voor ons en voor u; gaat liever naar de verkopers, en koopt voor uzelf. 10 Maar terwijl ze heengingen om te kopen, kwam de bruidegom, en zij die gereed waren, gingen met hem ter bruiloft in; en de deur werd gesloten. 11 Later kwamen ook de andere maagden, en zeiden: Heer, heer, doe ons open. 12 Maar hij antwoordde: Voorwaar, ik zeg u, ik ken u niet. 13 Waakt dus, want gij kent dag noch uur.