Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art ) 🇧🇪🇬🇧🇮🇹🇪🇸🇱🇺
Evangelie van 24 augustus 2024
Feest van de heilige Bartholomeus, apostel
Sint-Bartholomeus,
Gebeeldhouwd door Pierre Le Gros de Jongere (1666-1719),
Gebeeldhouwd tussen 1703-1712,
Marmer
© Christelijke kunst
Reflectie bij het beeldhouwwerk:
In de evangelielezing van vandaag leren we over Filippus' gretigheid om het nieuws te delen met zijn vriend Nathanaël (ook bekend als Bartholomeüs in Mattheüs 10:3 en Lucas 6:14) dat hij had besloten om Jezus te volgen en Zijn discipel te worden. Filippus probeerde Nathanaël hartstochtelijk ervan te overtuigen dat Jezus inderdaad de Messias was die door Mozes en de profeten was geprofeteerd. Aanvankelijk was Nathanaël afwijzend en sceptisch en vroeg hij zich af: "Kan er iets goeds uit Nazareth komen?" Zijn scepsis kwam voort uit de perceptie dat Nazareth, een kruispunt van vele handelsroutes en een smeltkroes van verschillende culturen en rassen, niet orthodox genoeg zou zijn om de ware Messias voort te brengen. Dit weerspiegelt een gemeenschappelijke tendens die we allemaal delen: scepsis, vooral als het gaat om zaken van geloof en religie.
In plaats van te argumenteren, nodigde Filippus Nathanaël eenvoudigweg uit om Jezus zelf te ontmoeten, en zei: "Kom en zie." Deze benadering leert ons dat soms, in plaats van het aangaan van debatten, een persoonlijke ontmoeting met Christus meer transformerend en overtuigend kan zijn.
Vandaag vieren we Sint Bartholomeus (Nathanaël). Ik deel met u een afbeelding van een beeldhouwwerk waarop de heilige zijn eigen gevilde huid vasthoudt. Volgens verschillende verslagen werd Bartholomeus gearresteerd in Armenië en onderworpen aan de wrede straf van het verwijderen van zijn huid terwijl hij nog leefde. Deze gruwelijke methode van martelaarschap was bedoeld om maximaal lijden toe te brengen. Nadat hij deze afschuwelijke marteling had ondergaan, werd hij uiteindelijk onthoofd, waarmee zijn martelaarschap voltooid was. Zijn gruwelijke dood benadrukt zijn onwrikbare toewijding aan de verspreiding van het christendom. Dit beeld is een van de twaalf die de apostelen voorstellen in de basiliek van Sint-Jan van Lateranen in Rome, elk geplaatst in een aparte nis ontworpen door Francesco Borromini in de tweede helft van de 17de eeuw. De kunstenaar, Pierre Le Gros de Jongere, creëerde dit imposante beeld van Bartholomeüs, dat het martelaarschap van de discipel illustreert.
Johannes 1:45-51
45 Filippus ontmoette Natánaël, en sprak tot hem: Van wien Moses in de Wet en ook de profeten hebben geschreven, dien hebben we gevonden: Jesus, den zoon van Josef, uit Názaret. 46 Natánaël zei hem: Kan er iets goeds komen uit Názaret? Filippus zei hem: Kom het zien. 47 Jesus zag Natánaël naar Zich toe komen, en zeide van hem: Ziedaar een waar Israëliet, in wien geen bedrog is. 48 Natánaël zeide Hem: Hoe kent Gij mij? Jesus gaf hem ten antwoord: Voordat Filippus u riep, zag Ik u onder de vijgeboom. 49 Natánaël antwoordde Hem: Rabbi, Gij zijt de Zoon van God; Gij zijt de Koning van Israël. 50 Jesus antwoordde hem: Gelooft ge, omdat Ik u zeide: Ik zag u onder de vijgeboom? Grotere dingen zult ge zien. 51 En Hij sprak tot hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Gij zult de hemel geopend zien, en de engelen Gods zien opstijgen en nederdalen over den Mensenzoon.