Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) ๐ฑ๐บ๐ง๐ช๐ฌ๐ง๐ฎ๐น๐ช๐ธ
Evangelie van 12 september 2024
Heb je vijanden lief.
Martin Luther King,
Geschilderd door Hans Fleurimont,
Verf en potlood op papier,
Geschilderd in 2015
ยฉ Hans Fleurimont / The Black Art Depot, alle rechten voorbehouden
Reflectie bij het schilderij:
In de huidige wereld vol conflicten kan het liefhebben van onze vijanden een onmogelijke taak lijken. De zin "heb je vijanden lief" wordt vaak aangehaald door degenen die Jezus afschilderen als een onrealistische idealist, losgekoppeld van de harde realiteit van het leven. Maar hoe kunnen we dan echt van onze vijanden houden? Op 17 december 1957 stelde Martin Luther King Jr. deze vraag als volgt: "Verre van een onpraktische idealist is Jezus de praktische realist geworden. De woorden van deze tekst schitteren in onze ogen met een nieuwe urgentie. Verre van het vrome gebod van een utopische dromer is dit gebod een absolute noodzaak voor het voortbestaan โโvan onze beschaving. Ja, het is liefde die onze wereld en onze beschaving zal redden - liefde zelfs voor vijanden."
King ging verder: "Hoe ga je te werk om je vijanden lief te hebben? Ik denk dat het eerste dit is: om je vijanden lief te hebben, moet je beginnen met het analyseren van jezelf. En ik weet zeker dat het vreemd voor je klinkt, dat ik je vanmorgen begin te vertellen dat je je vijanden liefhebt door te beginnen met een blik op jezelf." Dat is heel waar. Om anderen echt lief te hebben, moeten we eerst het unieke zelf omarmen en koesteren dat God liefdevol in ieder van ons heeft geschapen.
Martin Luther King Jr. was misschien wel een van de meest overtuigende voorbeelden van hoe je je vijanden lief kunt hebben in de 20ste eeuw. Hij navigeerde in een delicaat evenwicht, waarbij hij de onrechtvaardigheden om hem heen aankaartte en soms pleitte voor burgeropstand, terwijl hij tegelijkertijd een christelijk ethos hoog hield. King spoorde zijn volgelingen aan om hun onderdrukkers lief te hebben en voor hen te bidden, en grondvestte de burgerrechtenbeweging niet alleen als een politieke kracht, maar ook als een beweging van gebed.
Dit geschilderde portret van Martin Luther King Jr., gemaakt door de in Brooklyn geboren kunstenaar Hans Fleurimont, gebruikt woorden uit Kings vele krachtige toespraken. De kunstenaar wilde de kracht van Kings boodschap vastleggen door het kunstwerk te maken op basis van zijn eigen woorden.
Lucas 6:27-38
27 Maar Ik zeg tot u, die naar Mij luistert: Bemint uw vijanden; doet wel aan die u haten; 28 zegent die u vloeken; bidt voor wie u lasteren. 29 Wie u op de ene wang slaat, keer hem ook de andere toe; en wie u van de mantel berooft, weiger hem ook het onderkleed niet. 30 Geef aan ieder die iets van u vraagt, en eis het uwe niet terug van hem, die het neemt. 31 En zoals ge wilt, dat de mensen u doen, doet het ook aan hen. 32 Als gij bemint die u liefhebben, wat voor verdienste hebt gij dan wel? Want ook de zondaars hebben lief, die hen beminnen. 33 Als gij weldoet aan hen die u weldoen, wat voor verdienste hebt gij dan wel? De zondaars doen dat immers ook. 34 En als gij leent aan hen, van wie gij hoopt iets terug te krijgen, wat voor verdienste hebt gij dan wel? Ook de zondaars lenen aan zondaars, om evenveel terug te krijgen. 35 Neen, hebt uw vijanden lief, doet wel en leent uit, zonder er iets voor terug te hopen; dan zal uw loon groot zijn, en zult gij kinderen zijn van den Allerhoogste. Hij is goedertieren, zelfs voor de ondankbaren en bozen. 36 Weest dus barmhartig, zoals ook uw Vader barmhartig is. 37 Oordeelt niet, en gij zult niet worden geoordeeld. Vonnist niet, en gij zult niet worden gevonnist. Spreekt vrij, en gij zult vrijgesproken worden. 38 Geeft, en u zal worden gegeven: een goede, volgestampte, geschudde en overlopende maat zal u in de schoot worden gestort. Want met de maat, waarmee ge meet, zal ook u worden gemeten.