Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇪🇸🇧🇪🇬🇧🇮🇹🇱🇺
Evangelie van 22 september 2024
Iedereen die een van deze kleine kinderen verwelkomt, verwelkomt Mij.
Laat de kleine kinderen tot Jezus komen,
Geschilderd door Carl Bloch (1834-189,
Olieverf op koper,
Geschilderd rond 1870,
© The Museum of National History, Frederiksborg, Denemarken / Alamy
Reflectie bij het schilderij:
In de evangeliën identificeert Jezus zich vaak met degenen die destijds weinig of geen sociale status hadden. In het evangelie van vandaag identificeert Hij zich met een kind. In de cultuur van die tijd hadden kinderen geen sociale status, macht of invloed. Ze werden niet gewaardeerd om wie ze waren, maar om wie ze konden worden. Toch zegt Jezus tegen Zijn discipelen: "Wie een van deze kinderen verwelkomt in Mijn naam, verwelkomt Mij." Deze uitspraak volgt op een geschil tussen de discipelen over wie van hen de grootste was, gebaseerd op wereldse maatstaven van belangrijkheid. Door zich te identificeren met een kind, maakte Jezus duidelijk dat sociale status en rang in Zijn ogen niet belangrijk waren, noch waren het waarden van het koninkrijk van God, dat Hij kwam verkondigen.
In het koninkrijk van God is het belangrijk om de dienaar van iedereen te worden, zelfs van degenen die de maatschappij als zonder status of zonder belangrijkheid beschouwt, zoals kinderen. Net als de discipelen kunnen we gemakkelijk beïnvloed worden door waarden die het koninkrijk van God niet weerspiegelen. Alleen door onze focus op Jezus te houden en aandacht te besteden aan Zijn leringen, kunnen we Zijn waarden de manier waarop we denken, spreken en handelen laten bepalen.
Dit schilderij, van de Deense kunstenaar Carl Bloch, toont Christus met twee kinderen het ene bij de hand en het andere in Zijn rechterarm. Op dit moment leert Hij een van Zijn discipelen hoe belangrijk het is om als een kind te zijn. Christus kijkt Zijn discipel rechtstreeks aan en benadrukt Zijn boodschap. De discipel, die Jezus gebaart om verder te gaan, lijkt echter te suggereren dat het tijdverspilling is om met de kinderen om te gaan. Carl Blochs vaardigheid in het vastleggen van menselijke emoties is duidelijk in dit schilderij, aangezien hij niet alleen de onschuld van de kinderen uitbeeldt, maar ook het mededogen van Christus. De scène contrasteert de openlijke vreugde en het vertrouwen van de kinderen met de meer aarzelende of onbegripvolle volwassenen om hen heen.
Marcus 9:30-37
30 Zij vertrokken vandaar, en reisden Galilea door. Maar Hij wilde niet, dat iemand het wist; 31 want Hij onderrichtte zijn leerlingen. Hij sprak tot hen: De Mensenzoon wordt overgeleverd in de handen der mensen; ze zullen Hem doden, maar na zijn dood zal Hij de derde dag verrijzen. 32 Ze begrepen dit niet: toch durfden ze Hem niet ondervragen. 33 Zij kwamen te Kafárnaum terug. En thuis gekomen, vroeg Hij hun: Waarover hebt gij onderweg gesproken? 34 Ze zwegen; want ze hadden onderweg met elkander getwist, wie de grootste zou zijn. 35 Hij zette Zich neer, riep de twaalf, en sprak tot hen: Zo iemand de eerste wil zijn, dan moet hij de laatste van allen zijn, en de dienaar van allen. 36 Nu nam Hij een kind, plaatste het in hun midden, omhelsde het, en zei hun: 37 Wie een van zulke kinderen opneemt in mijn Naam, hij neemt Mij op; en wie Mij opneemt, neemt Mij niet op, maar Hem die Mij gezonden heeft.