Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇮🇹🇬🇧🇱🇺🇧🇪🇪🇸
Evangelie van 17 oktober 2024

Sint Ignatius van Antiochië, bisschop en martelaar

Ignatius van Antiochië,
Russisch icoon,
17de eeuw
tempera en vergulding op houten paneel, 27 x 21 cm
© Poesjkinmuseum, Moskou, Rusland

Reflectie bij het Russische icoon:

Vandaag vieren we Sint Ignatius van Antiochië, vroege kerkvader, bisschop en martelaar. Ignatius werd halverwege de 1ste eeuw in Syrië geboren en zou volgens de overlevering persoonlijk zijn onderwezen door de apostel Johannes, samen met een andere toekomstige martelaar, Sint Polycarpus. Rond het jaar 70 werd Ignatius bisschop van Antiochië en nam hij het leiderschap op zich van een christelijke gemeenschap waarvan gezegd werd dat deze eerst door Sint Petrus werd geleid voordat hij naar Rome verhuisde. Antiochië, gelegen in het huidige Turkije, was een van de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk en de plaats waar de volgelingen van Jezus voor het eerst 'christenen' werden genoemd.

De brieven van Ignatius onthullen zijn diepe passie voor de eenheid van de Kerk, zijn waarschuwingen tegen ketterij en zijn diepe toewijding aan de Eucharistie, die hij het "medicijn van onsterfelijkheid" noemde. Een prachtig citaat. Hij wordt ook gecrediteerd voor het vroegst overgebleven gebruik van de term "katholiek" om de Kerk te beschrijven, waarbij hij de universaliteit en volledigheid ervan benadrukte.

Toen hij het martelaarschap tegemoet zag, schreef Ignatius deze krachtige woorden: "Nu begin ik een discipel te zijn. Laat vuur en het kruis; laat de menigte wilde beesten; laat scheuren, breken en ontwrichten van botten; laat het afsnijden van ledematen; laat het verbrijzelen van het hele lichaam; en laat alle vreselijke kwellingen van de duivel over mij komen: laat mij alleen Jezus Christus bereiken."

Sint Ignatius gaf zijn laatste getuigenis van Christus in het Flavische Amfitheater in Rome, waar hij door leeuwen werd doodgebeten. Dit dramatische moment is vastgelegd in dit 17de eeuwse Russische icoon, bewaard in het Poesjkinmuseum in Moskou. Twee leeuwen verslinden de heilige, terwijl God de Vader zijn hand uitstrekt in de linkerbovenhoek. De redding voor de heilige is nabij. Ignatius staart recht naar de leeuw; starend in het gezicht van het kwaad en de dood, is zijn vastberadenheid sterk.

Lucas 11:47-54

47 Wee u! Want gij bouwt de grafsteden der profeten, maar uw vaders hebben ze gedood. 48 Zo getuigt gij, deel te hebben aan de daden van uw vaders; want zij doodden hen, gij bouwt. 49 Daarom heeft ook Gods wijsheid gezegd: Ik zal tot hen profeten en apostelen zenden, en sommigen van hen zullen ze doden en vervolgen; 50 opdat van dit geslacht het bloed van alle profeten zou worden opgeëist, dat sinds de grondvesting der wereld vergoten is: 51 van het bloed van Abel af, tot het bloed van Zakarias toe, die gedood is tussen het altaar en de tempel. Ja, Ik zeg u, het zal van dit geslacht worden opgeëist. 52 Wee u, wetgeleerden! Want gij hebt de sleutel tot de kennis weggenomen; zelf zijt gij niet binnengegaan, en hen, die er in willen gaan, hebt gij tegengehouden. 53 Toen Hij hun dit gezegd had, begonnen de schriftgeleerden en farizeën Hem heftig aan te vallen, en Hem allerlei strikvragen te stellen; 54 ze loerden er op, uit zijn mond iets op te vangen, om Hem te beschuldigen.

image