Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇬🇧🇮🇹🇱🇺🇧🇪🇪🇸
Evangelie van 19 oktober 2024

De Mensenzoon zal zich in aanwezigheid van de engelen bekendmaken.

Een ziel ten hemel gebracht (Une âme au ciel),
Geschilderd door William-Adolphe Bouguereau (1825-1905),
Geschilderd in 1878,
Olieverf op doek
© Musée d'Art et d'Archéologie du Périgord, Frankrijk

Reflectie bij het schilderij:

William-Adolphe Bouguereau schilderde ‘Een ziel ten hemel gebracht’ in 1878, kort na het verwoestende verlies van zijn vrouw en jongste zoon in 1877. Het schilderij toont de ziel, gesymboliseerd door een jonge vrouw, die zachtjes door twee engelen naar het hemelse licht in de rechterbovenhoek wordt gedragen. In de verte wacht het silhouet van een andere engel om hen te verwelkomen. Dit werk weerspiegelt Bouguereau's diepe geloof en zijn hoop op een toekomstige hereniging in het hiernamaals. Het diepe gevoel van verdriet wordt op aangrijpende wijze vastgelegd in het kleine detail van vallende bloemen in de linker benedenhoek: rozen die ooit werden aangeboden aan de overledenen op aarde, maar nu langzaam wegdrijven terwijl de ziel opstijgt naar de hemel en de tijdelijke wereld achter zich laat.

Het schilderij is een goede weergave van engelen als hemelse wezens die interacteren met de aarde. De evangelielezing spreekt over het belang van moed in geloof en de zekerheid van goddelijke steun, zowel van de engelen als van de Heilige Geest, wanneer we voor uitdagingen staan. Jezus benadrukt het belang van het openlijk erkennen van Hem voor anderen. Hij verzekert dat degenen die hun geloof in Hem belijden, erkend zullen worden voor de engelen van God, wat goddelijke goedkeuring en erkenning symboliseert in het hemelse rijk. Omgekeerd zullen degenen die Hem ontkennen op dezelfde manier met afwijzing worden geconfronteerd. De vermelding van engelen hier benadrukt hun rol als getuigen in Gods rechtbank, waarbij ze menselijke acties en loyaliteiten observeren.

Het verkondigen van ons geloof in de Heer kan vandaag de dag een uitdaging zijn, gezien de vaak vijandige sfeer ten opzichte van religie. Met zoveel negativiteit in de media is het gemakkelijk om ontmoedigd te raken en je terug te trekken in stilte. Het Evangelie van vandaag moedigt ons echter aan om die verleiding te weerstaan ​​en openlijk op te komen voor ons geloof. Het biedt de zekerheid dat we niet alleen zijn in deze taak; de Heilige Geest is er om ons te steunen. We moeten blijven bidden voor een dagelijks Pinksteren in ons leven, zodat we de moed hebben om ons geloof voor anderen te belijden.

Lucas 12:8-12

8 Ik zeg u: Wie Mij belijdt voor de mensen, hem zal ook de Mensenzoon voor Gods engelen belijden. 9 Maar wie Mij verloochent voor de mensen, zal voor Gods engelen worden verloochend. 10 Wie iets tegen den Mensenzoon zegt, het zal hem worden vergeven: maar wie lastert tegen den Heiligen Geest, het zal hem niet worden vergeven. 11 En wanneer men u in de synagogen en voor vorsten en machthebbers brengt, weest dan niet bezorgd, hoe of wat gij zult antwoorden of zeggen; 12 want de Heilige Geest zal u leren in dat uur, wat gij moet zeggen.

image