Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇪🇸🇮🇹🇬🇧🇱🇺🇧🇪
Evangelie van 21 oktober 2024

Zeg tegen mijn broer dat hij mij een deel van onze erfenis moet geven.

Testament van Alfred Nobel,
gedateerd 27 november 1895,
pen en inkt op papier
© The Nobel Foundation / Volledige tekst hier te lezen

Reflectie bij het manuscriptdocument:

We weten allemaal hoe omstreden testamenten kunnen zijn, en veel families hebben geschillen over erfenissen meegemaakt. In het evangelie van vandaag wordt zo'n geschil voor Jezus gebracht wanneer een man Hem vraagt ​​om tussenbeide te komen in een familieaangelegenheid met betrekking tot erfenissen. Jezus weigert wijselijk om zich ermee te bemoeien - een beslissing die velen van ons waarschijnlijk zouden nemen in een soortgelijke situatie. Hij gebruikt dit moment echter om een ​​les te leren over wat werkelijk rijkdom en zekerheid inhoudt. Hoewel we van nature financiële stabiliteit nastreven, herinnert Jezus ons eraan dat we er ook naar moeten streven om rijk te zijn in de ogen van God, omdat onze ultieme zekerheid in Hem ligt.

Rijk zijn in Gods ogen betekent gul zijn met wat ons is gegeven, of het nu materiële rijkdom, onze gezondheid, tijd, talenten of vaardigheden zijn. In de gelijkenis van deze evangelielezing wordt de man afgeschilderd als de ultieme verzamelaar, die alles voor zijn eigen belang bewaart. Ondanks zijn overvloed aan rijkdommen is hij uiteindelijk arm in Gods ogen; en ondanks zijn materiële zekerheid is zijn leven diep onzeker.

Een beroemd erfenisdocument dat zowel historisch significant als illustratiewaardig is, is het testament van Alfred Nobel, de uitvinder van dynamiet en de oprichter van de Nobelprijzen. Zijn testament, geschreven in 1895, is ondergebracht in het Nobelmuseum in Stockholm, Zweden. Het document is opmerkelijk omdat het de Nobelprijzen instelde, die jaarlijks worden uitgereikt voor buitengewone bijdragen aan de mensheid op gebieden zoals vrede, literatuur, wetenschap en geneeskunde. Wat dit testament bijzonder boeiend maakt, is het verhaal. Nobels beslissing om het grootste deel van zijn fortuin na te laten om de prijzen te financieren, was destijds onverwacht, zelfs controversieel. Zijn familie had geen voorkennis van zijn bedoelingen en de bepalingen in het testament leidden tot geschillen en uitdagingen, wat een echo was van het thema van omstreden erfenissen in de evangelielezing. Visueel gezien is het testament zelf een belangrijk artefact, geschreven in Nobels eigen handschrift, en biedt het een tastbare link naar een van de meest prestigieuze instellingen ter wereld. Het biedt een krachtige illustratie van hoe een enkele erfenis de geschiedenis kan vormen en degenen kan eren die bijdragen aan de verbetering van de mensheid.

Lucas 12:13-21

13 Eens zei iemand uit de menigte tot Hem: Meester, zeg aan mijn broer, dat hij met mij de erfenis deelt. 14 Maar Hij zeide hem: Man, wie heeft Mij tot rechter of verdeler over u aangesteld? 15 Toen sprak Hij tot hen: Past op, en wacht u voor allerlei hebzucht; want ook al heeft iemand overvloed, zijn leven is door zijn bezit niet verzekerd. 16 En Hij zei hun deze gelijkenis: De akker van een rijk man had overvloedige oogst gedragen. 17 Toen overlegde hij bij zichzelf, en sprak: Wat zal ik doen? Want ik kan mijn vruchten niet bergen. 18 En hij zeide: Dit zal ik doen. Ik zal mijn schuren afbreken en grotere bouwen, en daar al mijn graan en goed verzamelen. 19 Dan zal ik tot mijn ziel zeggen: Ziel, ge hebt veel goederen liggen, voor vele jaren; neem uw gemak, eet, drink, maak goede sier. 20 Maar God sprak tot hem: Dwaas, deze nacht eist men uw ziel van u op; en wat ge verworven hebt, naar wien zal het heengaan? 21 Zó gaat het hem, die schatten voor zichzelf belegt, maar die niet rijk is voor God.

image