Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇬🇧🇱🇺🇪🇸🇧🇪🇮🇹
Evangelie van 24 oktober 2024

Ik ben gekomen om vuur op aarde te brengen.

Kerze (Kaars),
Geschilderd door Gerhard Richter (geb. 1932),
twee keer gesigneerd, genummerd en gedateerd '513-2 Richter 1982',
olieverf op doek,
Geschilderd in 1982
© Christie's London, 14 oktober 2011, lot 10, verkocht voor £10,5 miljoen

Reflectie bij het schilderij:

In de evangelielezing van vandaag, wanneer Jezus verklaart dat Hij is gekomen om vuur op aarde te brengen, spreekt Hij over het vuur van de Heilige Geest. Eerder in het evangelie van Lucas voorspelde Johannes de Doper dat terwijl hij doopte met water, Jezus zou dopen met de Heilige Geest en vuur. Deze profetie bereikt vervulling met Pinksteren, wanneer de Heilige Geest neerdaalt op de discipelen als tongen van vuur. Maar voordat Jezus de Geest aan Zijn volgelingen kan schenken, moet Hij ondergaan wat Hij in de evangelielezing beschrijft als een doop. Dit verwijst naar Zijn komende dood, waarbij Hij zal worden ondergedompeld in intens lijden, zal sterven en op de derde dag zal opstaan.

De Geest die Jezus zal uitstorten is de Geest van Zijn verrezen leven, maar Hij moet eerst door het kruis gaan om de glorie binnen te gaan. Jezus moest Zijn eigen vuurdoop ondergaan, zodat wij het vuur van de Geest konden delen. Als we dit erkennen, kunnen we de gave van de Heilige Geest nog meer waarderen. De Geest die ons is gegeven, is niet alleen de Geest van de verrezen Heer, maar de Geest van de gekruisigde en verrezen Heer.

De beelden van vuur en licht zijn te zien in de schilderijen van Gerhard Richter "Kerze" (Kaars), waar de eenzame kaarsvlam vergankelijkheid, hoop en spirituele aanwezigheid symboliseert. Het fragiele licht van de kaars roept de vergankelijkheid van het leven op, wat doet denken aan Memento Mori-thema's in de kunst, en herinnert kijkers aan de onvermijdelijkheid van de dood, terwijl het ook de blijvende aanwezigheid van het goddelijke licht suggereert. Richters gebruik van de kaars gaat verder dan alleen representatie; het nodigt uit tot contemplatie van de dunne lijn tussen leven en dood, materieel en spiritueel. De vlam van de kaars kan worden gezien als een metafoor voor het zuiverende vuur van de Heilige Geest, dat de duisternis verlicht en de blijvende verbinding van de ziel met het heilige symboliseert, zelfs te midden van de onzekerheden van het leven.

Lucas 12:49-53

49 Ik ben gekomen, om vuur op de aarde te brengen; en hoe wens Ik, dat het reeds brandt. 50 En Ik moet een doop ondergaan; en hoe smacht Ik er naar, dat hij voltrokken wordt. 51 Denkt gij, dat Ik vrede ben komen brengen op aarde? Neen, zeg Ik u; wel verdeeldheid. 52 Want van nu af zullen er vijf in één huis verdeeld zijn; drie tegen twee, en twee tegen drie. 53 De vader zal verdeeld zijn tegen den zoon, en de zoon tegen den vader; moeder tegen dochter, en dochter tegen moeder; schoonmoeder tegen haar schoondochter, en schoondochter tegen haar schoonmoeder.

image