Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇧🇪🇪🇸🇬🇧🇮🇹🇱🇺
Evangelie van 10 november 2024

Een arme weduwe gooide er twee kleine muntjes in.

De weduwemunt (Le denier de la veuve),
Schilderij van James Tissot (1836–1902),
Geschilderd tussen 1886 en 1894,
gouache over grafiet op grijs gewoven papier
© Brooklyn Museum, New York

Reflectie bij de gouache:

Ik word vaak geraakt door het stille heldendom van gewone mensen, wier goedheid en vrijgevigheid grotendeels onopgemerkt blijven door de wereld. Dit zijn individuen die hun leven onder de radar leiden en nooit in het nieuws komen. Ik denk dat al onze parochies zulke mensen hebben, die zich in stilte vrijwillig inzetten, hard werken, grotendeels onopgemerkt blijven, maar toch zoveel bijdragen aan het leven van de kerk. Vaak leren we pas de diepte van hun goedheid kennen op het moment van hun dood. Families delen verhalen over hun geliefden en vertellen over de eenvoudige, alledaagse daden van vriendelijkheid die hun leven kenmerkten. Wat deze gewone daden zo bijzonder maakt, is dat ze met een liefdevol en genereus hart werden gedaan. Dit zijn de ware, onuitgesproken helden van onze gemeenschappen.

In het evangelie van vandaag horen we over zo'n stille held, de arme weduwe. Terwijl de schriftgeleerden ervoor zorgden dat ze werden opgemerkt, zou deze weduwe normaal gesproken onopgemerkt zijn gebleven door anderen. Toch merkte Jezus haar op en riep Zijn discipelen om getuige te zijn van haar daad van vrijgevigheid. Ze gaf slechts twee kleine munten, gelijk aan een penny, aan de schatkist van de tempel. In geld uitgedrukt was het een klein bedrag, maar in de schaal van menselijke vrijgevigheid was het immens. Die twee munten waren alles wat ze had om van te leven. Jezus wilde dat Zijn discipelen van haar onbaatzuchtigheid leerden, en stelde haar als een voorbeeld van echt geven. Op dit moment in het evangelie van Marcus is Jezus in de tempel, nadat Hij deze net heeft gereinigd, en staat op het punt om Zijn lijden en dood onder ogen te zien. De totale zelfgave van de weduwe, net als Jezus' eigen naderende offer, is een daad van liefde voor God.

De gouache op papier van James Tissot, geschilderd tussen 1886 en 1894, toont de arme weduwe op de voorgrond. Haar houding is gebogen en eerbiedig, wat haar diepe nederigheid en toewijding weerspiegelt. Ze houdt haar baby vast, wat extra kwetsbaarheid uitstraalt. Ze laat haar twee kleine munten vallen; we zien het moment direct daarna. De kleding van de weduwe contrasteert met de omringende figuren, die weelderig gekleed zijn en waarschijnlijk de rijkere mensen zijn, die meer opzichtige offers brengen. Jezus zit met Zijn discipelen aan de linkerkant en wijst naar het offer van de weduwe. Hij vestigt de aandacht van Zijn discipelen op haar daad van vrijgevigheid, die anders onopgemerkt zou zijn gebleven.

Marcus 12:41-44

41 En daar Hij tegenover de offerkist zat, zag Hij, hoe de menigte geld in de offerkist stortte. Een aantal rijken wierpen er veel in: 42 maar er kwam ook een arme weduwe, die er twee penningen, dat is een vierling, in deed. 43 Hij riep zijn leerlingen, en sprak tot hen: Voorwaar, Ik zeg u: Deze arme weduwe heeft meer in de offerkist gestort dan alle anderen. 44 Want allen hebben van hun overvloed geofferd, maar zij heeft van haar armoede alles gegeven, wat ze bezat, haar hele vermogen.

image