Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇧🇪🇬🇧🇱🇺🇮🇹🇪🇸
Evangelie van 11 november 2024
Er zullen zeker hindernissen komen.
Rode klaproos,
Begin jaren 30,
Lawncloth, zijde en metaal
© The Royal British Legion
Reflectie bij de rode klaproos:
Vandaag is het Wapenstilstandsdag. De wapenstilstand was een overeenkomst om de gevechten van de Eerste Wereldoorlog te beëindigen als opmaat naar vredesonderhandelingen. Het begon om 11.00 uur op 11 november 1918. Het woord "wapenstilstand" komt van de Latijnse woorden "arma" wat "wapens" betekent en "stitium" wat "een stopzetting" betekent. Letterlijk betekent het "een stopzetting van wapens" of een tijdelijke opschorting van vijandelijkheden. Tot op de dag van vandaag vieren we Wapenstilstandsdag in heel Europa met een Twee Minuten Stilte om 11.00 uur op de 11de dag van de 11de maand.
In de evangelielezing van vandaag spreekt Jezus over de onvermijdelijkheid van struikelblokken, maar ook over de noodzaak van vergeving, zelfs wanneer onrecht wordt herhaald. Deze boodschap van genade en verzoening sluit nauw aan bij de geest van Wapenstilstandsdag. Net zoals Jezus Zijn volgelingen oproept om te vergeven en vrede te zoeken, herinnert Wapenstilstandsdag ons eraan hoe belangrijk het is om de wapens neer te leggen en te streven naar vrede na de verwoestingen van het conflict. Vandaag bidden we in het bijzonder voor alle conflicten over de hele wereld, inclusief die in Oekraïne, Gaza en Libanon. We vragen dat alle betrokkenen streven naar een einde aan de vijandelijkheden, in het besef dat ware vrede alleen kan komen door vergeving, verzoening en een gedeeld verlangen naar genezing. Moge God de harten naar vrede leiden.
Velen in Engeland zullen vandaag rode klaprozen dragen. De traditie om de rode klaproos te dragen ter nagedachtenis aan gevallen soldaten begon na de Eerste Wereldoorlog, geïnspireerd door het gedicht In Flanders Fields van John McCrae, waarin klaprozen werden beschreven die groeiden tussen de graven van soldaten in de door oorlog verscheurde velden van België. De rode klaproos werd een symbool van herdenking, dat het bloedvergieten en de opoffering van degenen die in de oorlog vochten, symboliseerde. Het idee om de klaproos te gebruiken als symbool van herdenking werd voor het eerst bedacht door de Amerikaanse academicus Moina Michael, die het zelf begon te dragen en het gebruik ervan als symbool van eerbetoon promootte. De Française Anna Guérin populariseerde de rode klaproos verder en in 1921 nam het Britse Legioen hem over, waarmee de traditie begon om rode klaprozen te dragen in de aanloop naar Wapenstilstandsdag. Het Royal British Legioen dat datzelfde jaar werd opgericht, bestelde negen miljoen klaprozen en verkocht ze, waarmee ze £ 106.000 ophaalden. Voor de Poppy Appeal van 2024 verdeelden ongeveer 40.000 vrijwilligers meer dan 40 miljoen klaprozen.
Lucas 17:1-6
1 Nog sprak Hij tot zijn leerlingen: Het is onvermijdelijk, dat er ergernissen komen; maar wee hem, door wien ze komen. 2 Het ware hem beter, dat hem een molensteen om de hals werd gehangen, en hij zó in de zee werd geworpen, dan dat hij aan een dezer kleinen ergernis geeft. 3 Neemt u in acht. Als uw broeder zondigt, berisp hem; en als hij tot inkeer komt, vergeef hem. 4 En als hij zevenmaal daags tegen u misdoet en zevenmaal tot u terugkeert, en zegt: Het spijt me: dan moet ge hem vergeven. 5 En de apostelen zeiden tot den Heer: Vermeerder ons geloof. 6 En de Heer sprak: Zo gij een geloof hadt als een mosterdzaadje, dan zoudt gij tot deze moerbei zeggen: Trek uw wortels uit, en plant u in zee; en hij zou u gehoorzamen.