Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇬🇧🇪🇸🇮🇹🇱🇺🇧🇪
Evangelie van 17 januari 2025
Feest van Sint Antonius de Grote
De verzoeking van Sint Antonius,
Schilderij van Michelangelo (Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, 1475-1564),
Geschilderd circa 1487-1488,
Olieverf en tempera op paneel
© Kimbell Art Museum in Fort Worth, Texas
Reflectie bij het schilderij:
Sint Antonius de Grote (251-356), ook bekend als Antonius van Egypte of Antonius de Abt, wordt algemeen beschouwd als de vader van het christelijk monnikendom. Geboren in een rijke familie in Coma, Egypte, voelde Antonius een goddelijke roeping nadat hij de boodschap van het evangelie had gehoord om "te verkopen wat je hebt en aan de armen te geven." Hij reageerde door zijn erfenis te verdelen onder de behoeftigen en zichzelf te wijden aan een leven van ascese. Op zoek naar eenzaamheid trok hij zich terug in de woestijn, waar hij geïsoleerd leefde, vastte, bad en vocht tegen spirituele verleidingen. Antonius' sobere levensstijl en spirituele wijsheid trokken discipelen aan en hij werd een model van heiligheid en discipline, en inspireerde talloze anderen om het kloosterleven te omarmen. Alles wat we weten over Antonius' leven komt uit de biografie The Life of Anthony, geschreven door Athanasius van Alexandrië. Atahnasius presenteerde Antonius als een spirituele held en populariseerde de idealen van het kloosterleven.
De verleidingen van Sint Antonius, die zijn spirituele gevechten tegen demonische krachten en aardse verleidingen uitbeelden, hebben kunstenaars door de eeuwen heen geboeid en geïnspireerd. Van de iconografie van de vroege middeleeuwen tot de renaissance en daarna. Kunstenaars als Hieronymus Bosch, Salvador Dalí en Michelangelo hebben allemaal de beproevingen van Sint Antonius geïnterpreteerd en het onderwerp gebruikt om thema's van verleiding, innerlijke strijd en goddelijke triomf te onderzoeken. De levendige beelden van bizarre demonen en het onwankelbare geloof van de heilige blijven resoneren, waardoor het een tijdloze bron van artistieke creativiteit is.
De kwelling van Sint Antonius (ook bekend als De verzoeking van Sint Antonius) is een opmerkelijk schilderij dat Michelangelo rond 1487-1488 maakte toen hij pas 12 of 13 jaar oud was! Absoluut opmerkelijk! Dit vroege werk is een nauwkeurige kopie van een beroemde gravure van de Duitse kunstenaar Martin Schongauer, die het enorme talent van de jonge Michelangelo en zijn vermogen om ingewikkelde ontwerpen om te zetten in levendige geschilderde vormen laat zien. Het schilderij toont de dramatische scène van Sint Antonius die wordt aangevallen door groteske demonen terwijl hij standvastig weerstand biedt aan verleiding, een levendige weergave van spirituele strijd. Michelangelo's versie toont zijn vroege beheersing van textuur, met name in de gedetailleerde weergave van de huid en gelaatstrekken van de demonen, en hint naar het artistieke genie dat later zijn carrière zou definiëren. Het staat bekend als een van de vroegste bekende schilderijen die aan Michelangelo worden toegeschreven en een fascinerend voorbeeld van zijn jeugdige verkenning van zowel technische vaardigheid als thematische diepgang.
Marcus 2:1-12
1 Na enige tijd kwam Hij weer te Kafárnaum terug. 2 Toen men hoorde, dat Hij binnenshuis was, kwamen er aanstonds zo velen bijeen, dat er geen plaats genoeg was, zelfs niet aan de deur. En Hij preekte hun het woord. 3 Nu kwam men Hem een lamme brengen, die door vier man gedragen werd. 4 Daar ze hem wegens de menigte niet bij Hem konden brengen, maakten ze een opening in het dak, waar Hij was; en toen ze het hadden opengebroken, lieten ze het bed, waarop de lamme lag, naar beneden. 5 Toen Jesus hun geloof zag, sprak Hij tot den lamme: Mijn zoon, uw zonden zijn u vergeven. 6 Nu zaten er enige schriftgeleerden bij, die bij zichzelf dachten: 7 Hoe kan Hij zó spreken? Hij lastert God! Wie kan zonden vergeven, dan God alleen? 8 Aanstonds doorzag Jesus in zijn geest, dat ze zo bij zichzelf dachten; en Hij sprak tot hen: Waarom denkt ge dit bij uzelf? 9 Wat is gemakkelijker, tot den lamme te zeggen: uw zonden worden u vergeven, of te zeggen: sta op, neem uw bed, en ga heen. 10 Welnu, opdat ge weten moogt, dat de Mensenzoon macht heeft op aarde, om zonden te vergeven, (hier sprak hij tot den lamme 11 Ik zeg u: sta op, neem uw bed, en ga naar huis. 12 Onmiddellijk stond hij op, nam zijn bed, en ging heen ten aanschouwen van allen, zodat allen verbaasd waren, God loofden, en zeiden: Nooit hebben we zo iets gezien.