Blog --> Is de vrijheid van meningsuiting dood?

Reacties · 1422 Bekeken

Helaas word het vandaag de dag niet meer geleerd dat je het prima oneens kan zijn met iemand anders zijn/haar mening en toch gewoon vrienden kan zijn. Er is een soort valse scheidslijn ontstaan dat je alleen maar vrienden kan zijn als je het met elkaar eens bent over één of meerdere onde

Zowel in nederland als wereldwijd ligt de vrijheid van meningsuiting zwaar onder vuur. Het is bijna niet meer mogelijk ons te uiten zonder dat een ander persoon of groep zich aangevallen voelt of ernstig gekwetst. Wat is vrijheid van meningsuiting? Klik naar wiki: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijheid_van_meningsuiting

Een mening heeft iedereen wel over iets, maar wat als je deze niet kan uiten? Als dit voor een langere tijd mensen overkomt kan het zelfs geestelijke en/of emotionele gevolgen hebben voor de persoon die zich niet kan/mag uiten. Het kan zelf leiden tot Alexithymie, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexithymie

Helaas word het vandaag de dag niet meer geleerd dat je het prima oneens kan zijn met iemand anders zijn/haar mening en toch gewoon vrienden kan zijn. Er is een soort valse scheidslijn ontstaan dat je alleen maar vrienden kan zijn als je het met elkaar eens bent over één of meerdere onderwerpen. Een nare valse gedachte is dit. Er is niets mis om het oneens te zijn met iemand en vervolgens samen iets leuks gaan doen. Uiteindelijk ben je het oneens met de mening van die persoon, een je bent het niet oneens met de persoon ansich, slechts zijn of haar mening. Onthoud dit!

 

Op sociaal media is dit een bekend verschijnsel. Vriendschappen worden met één klik verbroken om dat een ander in jou ogen een foute of verkeerde mening heeft. Hou er ook rekening mee dat niet iedereen het met jou eens hoeft of kan zijn. Onze geesten zijn wel vrij om dit te kunnen en mogen denken.

Anders word het als er censuur word toegepast. Je bent dan niet meer in staat om een juiste mening te vormen, immers, informatie word achtergehouden. In als maar toenemende mate zie je nu dat dat censuur massaal wordt toegepast. Grote bedrijven als google, youtube, facebook, twitter maar ook de kranten als telegraaf, algemeen dagblad, nos en nu.nl passen rijkelijk censuur toe. We kunnen eigenlijk wel stellen dat zij uitsluitend naar de mond van de (lokale) overheden spreken. Gekleurd nieuws is een vorm van censuur. Een logisch gevolg is dat mensen verder en dieper gaan zoeken naar nieuws, ze hebben behoefte aan een mening over het/een onderwerp, en de grote bedrijven schrijven met dezelfde pen, gevoelsmatig klopt dat niet, een verhaal heeft altijd op zijn minst twee kanten, en om een mening te vormen wil je beide kanten weten.

Censuur blokkeert dus in een bepaalde vorm vrijheid van meningsuiting. Men kan geen eerlijke en objectieve mening meer vormen als de berichten eenzijdig zijn, en onderhevig aan censuur. Wat overblijft is een valse niet complete mening beïnvloed door een stevig portie censuur.

Moet je je mening uiten? Dat is natuurlijk volledig zelf in te vullen. Wat er zeker moet is zijn is de vrije mogelijkheid om deze te kunnen uiten. Als je die vrijheid niet (meer) hebt, kun je vrijwel niet meer jezelf zijn en zeggen wat je wilt zeggen.  Wat vanzelfsprekend niet moet, is de persoon in kwestie op zijn/haar persoonlijkheid aanvallen. We weten allemaal wel dat het niet gaat om kleur of geaardheid, om maar eens twee issues te noemen. Dat is totaal oninteressant en zou geen onderwerp en/of aanval mogen zijn. Hou daar rekening mee.

Ja, ik vind dat de vrijheid van meningsuiting dood is, zeker in nederland. Ik vind dat een ieder zich vrijelijk moet kunnen uitspreken over elk onderwerp. Ja, ik vind dat er zware censuur word toe gepast in nederland, en dat belemmerd mij om een mening te vormen, laat staan uiten. En dat is een vorm van indoctrinatie. Hopelijk weten we elkaar weer te uitdagen om elkaars mening te horen, te ventileren, al zou ik er hartstochtelijk mee oneens zijn, ik vind dat je dat recht hebt, en moet hebben.

Reacties