Ontdek boeiende inhoud en diverse perspectieven op onze Ontdek-pagina. Ontdek nieuwe ideeën en voer zinvolle gesprekken
Klanten voelen zich bekeken door nieuwe zelfscankassa’s.
Veel klanten moeten nog wennen aan de nieuwe schermen bij de zelfscankassa’s van Jumbo. Terwijl ze hun boodschappen afrekenen, kunnen ze zichzelf zien op het scherm, wat bij sommige klanten vragen oproept over hun privacy. Verschillende klanten hebben hierover hun zorgen geuit. De belangrijkste vraag is: wat gebeurt er met deze beelden?
Volgens een woordvoerder van Jumbo dienen de schermen uitsluitend als een soort digitale spiegel, zonder dat er opnames worden gemaakt. De monitors zijn niet aangesloten op het reguliere camerasysteem, dus er worden geen beelden opgeslagen.
Wel kunnen medewerkers live meekijken met wat er op het scherm te zien is. Jumbo benadrukt dat er weinig klachten over de schermen zijn binnengekomen: “We wijzen klanten altijd op ons privacystatement, ook als er vragen over de schermen zijn.” Of de schermen daadwerkelijk leiden tot minder diefstal, blijft onduidelijk, aangezien Jumbo daar geen cijfers over geeft.
Vincent Böhre, directeur van Privacy First, uit zijn zorgen over het systeem, ook al worden de beelden niet opgeslagen. “Zelfs zonder opslag is het problematisch, omdat er toch gegevens worden verwerkt; medewerkers kunnen immers meekijken. Er is geen noodzaak voor, en er zijn minder ingrijpende manieren om hetzelfde doel te bereiken,” aldus Böhre. Hij voegt eraan toe: “Klanten worden bij voorbaat gewantrouwd. Waar de klant vroeger koning was, wordt hij nu gezien als een potentiële crimineel.”
Naast de confrontatieschermen test Jumbo ook met ‘slimme’ camera’s, voorzien van software van het Franse bedrijf Veesion. Deze camera’s detecteren ‘verdachte bewegingen’, zoals snel meerdere producten pakken of beide handen in het schap plaatsen. Bij een verdachte beweging krijgt een medewerker een melding via een speciale app, waarna kan worden bepaald of de klant wordt aangesproken.
De Franse privacywaakhond CNIL heeft Veesion recent op de vingers getikt, omdat het bedrijf mogelijk tegen de regels biometrische gegevens verzamelt. Veesion beweert echter dat de gegevens anoniem zijn en dus niet onder de privacywetgeving vallen. “Onze software registreert alleen verdacht gedrag. Wat er vervolgens met de beelden gebeurt, ligt aan de persoon die ze bekijkt,” zegt een woordvoerder van Veesion Benelux. Böhre is het hier niet mee eens: “Bewegingen zijn uniek voor ieder individu en kunnen daardoor teruggeleid worden naar één persoon. Vooral ouderen of mensen met een beperking kunnen hierdoor sneller opvallen.”
Daarnaast waarschuwt Böhre voor de kosten van dergelijke systemen: “Deze technologieën zijn duur, en uiteindelijk betaalt de klant de rekening. Hierdoor worden boodschappen nog duurder.” Jumbo geeft geen details over de effectiviteit van het Veesion-systeem bij het verminderen van diefstal en wil ook niet zeggen of ze op de hoogte zijn van de juridische stappen tegen Veesion in Frankrijk.