26 april 2024
Heel vroeg in de ochtend, rond 03.30 uur, is laag aan de zuidelijke hemel een wijde samenstand zichtbaar van de nog vrijwel vol verlichte maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, op geruime afstand links van de maan.

27 april 2024
Antares, de oranjerode hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen, staat vanmorgen vroeg op kleine afstand rechtsboven de afnemende maan. Bekijk de nauwe samenstand rond 04.00 uur, laag boven de zuidelijke horizon. ’s Avonds kun je op deze Koningsdag misschien nog een glimp opvangen van de koningsplaneet Jupiter. Tijdens de avondschemering, rond 21.45 uur, staat hij heel laag boven de westnoordwestelijke horizon.

1 mei 2024
Laatste Kwartier (13.27 uur). Tijdens de ochtendschemering zie je de half verlichte maan laag aan de zuidoostelijke hemel.

4 mei 2024
Even na 05.00 uur, als het al volop schemert, zie je de maan heel laag boven de oostzuidoostelijke horizon. Op kleine afstand rechtsboven de maan staat Saturnus, maar je zult op z’n minst een goede verrekijker nodig hebben om de planeet te zien.

5 mei 2024
Vandaag is het maximum van de Èta-Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. Het is bijna Nieuwe Maan, dus de waarnemingsomstandigheden zijn gunstig. De stofjes die je in de aardse dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley. Zoek wel een echt donkere waarnemingsplaats op om de ‘vallende sterren’ te bekijken.

image