4 mei 2024
Even na 05.00 uur, als het al volop schemert, zie je de maan heel laag boven de oostzuidoostelijke horizon. Op kleine afstand rechtsboven de maan staat Saturnus, maar je zult op z’n minst een goede verrekijker nodig hebben om de planeet te zien.

5 mei 2024
Vandaag is het maximum van de Èta-Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. Het is bijna Nieuwe Maan, dus de waarnemingsomstandigheden zijn gunstig. De stofjes die je in de aardse dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley. Zoek wel een echt donkere waarnemingsplaats op om de ‘vallende sterren’ te bekijken.

7 mei 2024
Rond middernacht staat het sterrenbeeld Leeuw hoog aan de zuidwestelijke hemel. Het lichaam van de liggende Leeuw, een langgerekte vierhoek met rechtsonder de heldere ster Regulus en linksonder de ster Denebola, wordt wel het Lentetrapezium genoemd.

8 mei 2024
Nieuwe Maan (05.21 uur).

9 mei 2024
Mercurius staat vandaag in grootste westelijke elongatie: hij bereikt zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. De kleine planeet komt echter vlak voor de zon op, waardoor hij nauwelijks zichtbaar zal zijn aan de ochtendhemel.

12 mei 2024
Laat op de avond, rond 23.30 uur, als de schemering ten einde loopt, zie je vrij hoog boven de westnoordwestelijke horizon een mooie groepering van de maansikkel en de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen, rechtsboven de maan.

image