Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇧🇪🇮🇹🇪🇸🇱🇺🇬🇧
Evangelie van 12 mei 2024

Bescherm hen tegen de boze.

Overstekende pelgrims,
Geschilderd door Guy Combes,
Geschilderd in 2016,
Gouache op papier
© Guy Combes

Reflectie bij de gouache op papier:

Er was een miljardair in de Verenigde Staten die een privédierentuin in zijn tuinen wilde bouwen en die wilde vullen met de zeldzaamste dieren. Hij wilde ook een zeer gewilde soort gazelle die in Afrika voorkomt. Toen hij vrienden en contacten in Afrika vertelde welk type gazelle hij wilde, vertelden ze hem allemaal dat het een onmogelijke opgave was. Gazellen zijn gewoon te slim en te snel om gevangen te worden. Het werd een uitdaging voor de man en hij besloot naar Afrika te gaan om de gazellen zelf te vangen. Hij sloeg zijn kamp op en omdat hij wist dat gazellen van zoete dingen houden, begon hij elke avond gezoet voedsel voor ze klaar te zetten. Na de eerste nacht zette hij één paal, de tweede nacht een andere paal, de derde nacht een derde paal, enzovoort. De gazellen kwamen elke nacht terug, zonder op te merken dat er elke nacht een nieuwe paal stond. Na een paar weken plaatste de man hekken tussen de eerste paal en de tweede paal; de volgende nacht tussen de tweede en de derde paal, enz... opnieuw schonken de gazellen er geen aandacht aan en kwamen ze elke nacht terug voor hun zoete eten... tot op een nacht het laatste hek tussen de twee laatste palen het werd geplaatst. Ze zaten in de val. De man had ze ingesloten: het was hem gelukt ze in de val te lokken.

Dit verhaal illustreert de verraderlijke aard van verleiding, want de tegenstander wil ons op een sluwe manier in zijn strikken lokken. Zonder dat we het weten, kunnen we net zo verstrikt raken als de nietsvermoedende gazellen. Het is dus belangrijk om kennis te nemen van het pleidooi in deze evangelie passage voor bescherming tegen de boze.

Het gouache-schilderij van gazellen is van Guy Combes, een kunstenaar uit Arizona die opgroeide in Kenia omringd door wilde dieren. De gazellen rechtsboven, dwalend in de mist, zijn bijzonder mooi weergegeven.

Johannes 17:11-19

11 Voortaan ben Ik niet meer in de wereld; maar zij blijven in de wereld, terwijl Ik tot U kom. Heilige Vader, bewaar hen in uw naam, die Gij Mij hebt gegeven; opdat ze één mogen zijn, zoals Wij. 12 Zolang Ik bij hen was, bewaarde Ik ze in uw naam, die Gij Mij hebt gegeven; Ik heb gewaakt over hen, en niemand van hen ging verloren dan de zoon van verderf; opdat de Schrift zou worden vervuld. 13 Maar nu kom Ik tot U. Terwijl Ik nog in de wereld ben, zeg Ik dit alles, opdat ze mijn vreugde ten volle in zich zouden bezitten. 14 Ik heb hun uw woord gegeven; en de wereld is hen gaan haten, omdat ze niet van de wereld zijn, zoals ook Ik niet van de wereld ben. 15 Ik vraag niet, dat Gij ze uit de wereld wegneemt, maar dat Gij ze bewaart voor het kwaad. 16 Van de wereld zijn ze niet, zoals Ik niet van de wereld ben. 17 Heilig hen in de waarheid; uw woord is waarheid. 18 Zoals Gij Mij in de wereld hebt gezonden, zo heb Ik ook hen in de wereld gezonden. 19 En Ik heilig Mijzelf voor hen, opdat ook zij in waarheid geheiligd mogen zijn.

image