Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇱🇺🇪🇸🇧🇪🇬🇧🇮🇹
Evangelie van 18 juni 2024
Heb uw vijanden lief en bid voor hen die u vervolgen.
Nero's fakkels,
Geschilderd door Henryk Hektor Siemiradzki (1843-1902),
Geschilderd in 1878,
olieverf op doek
© Nationaal Museum, Krakau
Reflectie bij het schilderij:
De roep van het evangelie kan een grote uitdaging zijn. De lezing van vandaag is misschien wel een van de meest veeleisende passages in alle evangeliën. Jezus roept Zijn discipelen niet alleen op om onze naaste lief te hebben, een gebod dat in het Oude Testament staat, maar Hij roept hen en ons ook op om onze vijand lief te hebben, wat verder gaat dan alles wat in het Oude Testament staat. Velen van ons vinden het misschien moeilijk om iemand te bedenken die we als onze vijand zouden omschrijven. Toch kunnen we ons misschien mensen herinneren die ons pijn hebben gedaan of ons op een of andere manier kwaad hebben gedaan. Het is onwaarschijnlijk dat we warme gevoelens hebben voor zulke personen. Wanneer Jezus Zijn discipelen echter oproept om hun vijand lief te hebben, verwijst Hij niet naar warme gevoelens of emoties van welke aard dan ook. Jezus spreekt over een wilsdaad in plaats van gevoelens.
"Nero's Fakkels", ook bekend als "Kandelaars van het Christendom", is een schilderij gemaakt door de Poolse kunstenaar Henryk Hektor Siemiradzki in 1876. Het is een monumentaal schilderij dat de verschrikkingen van de vroege Christelijke vervolgingen tijdens het bewind van Keizer Nero (54-68 n.Chr.) dramatisch weergeeft. Na de Grote Brand van Rome in 64 n.Chr. gaf Nero de Christenen de schuld van de ramp. Hij onderwierp hen aan afschuwelijke straffen, waaronder het gebruik als menselijke fakkels om zijn tuinen te verlichten. Het schilderij legt tot in de kleinste details het huiveringwekkende moment vast waarop Christenen aan palen worden vastgebonden en in brand worden gestoken om een ​​tuinfeest voor Nero en zijn gasten te verlichten. De scène speelt zich af in een weelderige tuin, wat het scherpe contrast tussen de wreedheid van de daad en de grootsheid van de omgeving benadrukt.
Het schilderij roept een sterke emotionele reactie op, waarbij de onschuld en het lijden van de martelaren worden benadrukt en de barbaarsheid van hun vervolgers wordt veroordeeld. De tegenstelling tussen menselijke wreedheid en een achtergrond van weelde en schoonheid zorgt voor een zeer boeiend schilderij. Het schilderij dient als een aangrijpende herinnering aan de offers van de vroege christelijke martelaren... alle christenen die de oproep van de evangelielezing van vandaag in praktijk brengen: hun vijanden liefhebben en zich daarbij onderwerpen aan de meest wrede dood.
Matteüs 5:43-48
43 Gij hebt gehoord, dat er gezegd is: Uw naaste zult ge beminnen, en uw vijand zult ge haten. 44 Maar Ik zeg u: Bemint uw vijanden, en bidt voor wie u lasteren en vervolgen; 45 opdat gij kinderen moogt zijn van uw Vader in de hemel, die zijn zon doet opgaan over slechten en goeden, en het regenen laat over rechtvaardigen en onrechtvaardigen. 46 Want zo gij bemint, die u liefhebben, welk loon zult gij dan ontvangen? Doen dat ook de tollenaars niet? 47 En zo gij alleen uw broeders groet, wat bijzonders doet gij dan wel? Doen dat ook de heidenen niet? 48 Weest dus volmaakt, zoals uw hemelse Vader volmaakt is.