Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇪🇸🇱🇺🇮🇹🇬🇧🇧🇪
Evangelie van 13 november 2024
Jezus! Meester! Heb medelijden met ons.
Christus en de melaatsen,
Schilderij van Gebhard Fugel 1863-1939,
Geschilderd in 1920,
Olieverf op doek
© Wikimedia, Diözesanmuseum Freising
Reflectie bij het schilderij:
In het evangelie van vandaag komen tien melaatsen naar Jezus toe en roepen: ‘Jezus! Meester! Heb medelijden met ons.’ Bewogen door hun benarde situatie geneest Jezus hen allen. Maar slechts één van de tien, een Samaritaan, keert terug om Jezus te bedanken en God te verheerlijken. De andere negen, afgeleid door de vreugde van hun pas gevonden gezondheid, verzuimen hun dankbaarheid te uiten. Dit verhaal illustreert hoe gemakkelijk het kan zijn om Gods rol in onze zegeningen te vergeten wanneer het leven verbetert. Soms kunnen Gods grootste geschenken aan ons ons van God scheiden wanneer we niet herkennen wie ons deze geschenken in de eerste plaats heeft gegeven.
Terwijl alle tien melaatsen fysieke genezing ontvingen, kreeg alleen de Samaritaan, die terugkeerde om te danken, van Jezus te horen: "Uw geloof heeft u gered." Dit benadrukt dat hoewel God ons kan zegenen met fysieke gaven, de diepere gave van verlossing komt door geloof en een duurzame relatie met God, zowel in ziekte als gezondheid. Het is de buitenstaander, de Samaritaan, die ons eraan herinnert om God centraal te stellen in ons leven, niet alleen in tijden van nood, maar door elke zegen die we ontvangen.
In het schilderij van Gebhard Fugel staan ​​de melaatsen centraal. Zij staan ​​het dichtst bij ons, de kijker. Het zorgt ervoor dat we ons met hen identificeren. Ze reiken letterlijk naar Jezus. Hun handen en armen zijn gewikkeld in verbanden, waardoor hun melaatsheid verborgen blijft. We kunnen hun gezichten niet zien, zij zijn wij. Fugel was een Duitse schilder, sterk beïnvloed door de werken van de Nazarener-beweging, een vroege 19de eeuwse beweging van Duitse romantische schilders die erop gericht waren om spiritualiteit in de kunst nieuw leven in te blazen. De belangrijkste motivatie van de Nazareners was een reactie op academische, seculiere kunst. Ze hoopten terug te keren naar kunst die spirituele waarden belichaamde, en zochten inspiratie bij kunstenaars uit de late middeleeuwen en vroege renaissance, waarbij ze verwierpen wat zij zagen als de oppervlakkige virtuositeit van latere kunst.
Lucas 17:11-19
11 Op zijn reis naar Jerusalem trok Hij langs de grens van Samaria en Galilea heen. 12 Toen Hij zeker dorp binnenging, kwamen Hem tien melaatsen tegemoet. Ze bleven op een afstand staan, 13 en riepen luid: Jesus, Meester, ontferm U onzer. 14 Toen Hij ze zag, zei Hij hun: Gaat heen, vertoont u aan de priesters. En terwijl ze er heen gingen, werden ze rein. 15 Eén van hen keerde terug, zodra hij zich genezen zag. Met luider stem verheerlijkte hij God; 16 en hij viel op zijn aangezicht neer voor zijn voeten, en dankte Hem: en dat was een Samaritaan. 17 Nu nam Jesus het woord, en sprak: Zijn er geen tien gereinigd? Waar zijn de negen anderen? 18 Heeft men niemand anders terug zien keren, om eer te brengen aan God, dan dezen vreemdeling alleen? 19 En Hij zeide tot hem: Sta op, en ga heen; uw geloof heeft u gered.