15 november 2024
Volle Maan (22.28 uur). Om 19.30 uur staat de maan al hoog in het oosten. Op grote afstand linksonder de maan is dan ook de reuzenplaneet Jupiter al zichtbaar.
16 november 2024
De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten (links) van de zon. De verschijning aan de avondhemel is echter ongunstig: Mercurius verdwijnt kort na de zon onder de horizon, en zal alleen zichtbaar zijn met een verrekijker en een volledig vrij zicht op de zuidwestelijke horizon. Venus is veel opvallender: die is tot het eind van de avondschemering een opvallende verschijning aan de zuidzuidwestelijke hemel.
17 november 2024
Fraaie samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, op vrij kleine afstand rechtsonder de maan. Halverwege de avond, rond 21.30 uur, staan de twee hemellichamen al hoog boven de oostelijke horizon, in het sterrenbeeld Stier. Vannacht is ook het maximum van de meteorenzwerm de Leoniden, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Leeuw.
19 november 2024
Laat op de avond, rond 23.30 uur, zie je de afnemende maan hoog in het oosten. Linksboven de maan staan Castor en Pollux, de twee helderste sterren in het sterrenbeeld Tweelingen. Op veel grotere afstand linksonder de maan is de rode planeet Mars zichtbaar.
20 november 2024
Vannacht staat de planeet Mars op zeer kleine afstand rechts van de maan, in het sterrenbeeld Kreeft. De nauwe samenstand is waarneembaar vanaf ca. 22.00 uur (vrij laag in het oostnoordoosten) tot het begin van de ochtendschemering op 21 november.
21 november 2024
Tegen middernacht zie je de maan vrij laag aan de oostelijke hemel. Op grote afstand rechtsboven de maan is de rode planeet Mars zichtbaar.
23 november 2024
Laatste Kwartier (02.27 uur). Om 06.30 uur, vlak voordat het begint te schemeren, staat de maan op grote hoogte boven de zuidelijke horizon. De ster die je direct rechts van de maan ziet, is Regulus, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw.