Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇪🇸🇱🇺🇬🇧🇧🇪🇮🇹
Evangelie van 9 december 2024

De Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria

Kroon van de Maagd van de Onbevlekte Ontvangenis, bekend als de Kroon van de Andes,
Gemaakt in Colombia, Popayán
Ca. 1660 (diadeem) en ca. 1770 (bogen),
Goud, repoussé en bezet met smaragden
© The Metropolitan Museum, New York

Reflectie bij de kroon:

Vandaag vieren we het feest van de Onbevlekte Ontvangenis van de Maagd Maria. Normaal gesproken wordt dit feest gevierd op 8 december. De 8ste was de tweede zondag van de Advent en heeft daarom liturgische voorkeur boven de Onbevlekte Ontvangenis. Daarom werd de viering van het Hoogfeest dit jaar verplaatst naar vandaag.

De Onbevlekte Ontvangenis verwijst naar het dogma dat de Heilige Maagd Maria werd ontvangen zonder enige smet van erfzonde ter voorbereiding op het worden van de Moeder van God, haar Zoon Jezus Christus. In 1854 verduidelijkte paus Pius IX met zijn plechtige verklaring "Ineffabilis Deus" definitief de lang gekoesterde overtuiging van de Kerk dat Maria vrij van de erfzonde was ontvangen. Maria kreeg dit buitengewone voorrecht vanwege haar unieke rol in de geschiedenis van de verlossing. Deze goddelijke genade bereidde haar voor om het perfecte en vlekkeloze tabernakel te zijn om Jezus Christus in haar baarmoeder te dragen en te voeden. Net zoals het tabernakel in een kerk de eucharistie bevat, de levende aanwezigheid van Christus, werd Maria's baarmoeder geheiligd om een ​​zuivere en heilige woonplaats te zijn voor de incarnatie.

Toen de Spanjaarden in de 16de eeuw in Zuid-Amerika aankwamen, troffen ze een rijke en bloeiende inheemse traditie van goudbewerking aan die zich in de loop van millennia had ontwikkeld. Helaas werden veel, zo niet de meeste, precolumbiaanse werken in goud in de 16de en 17de eeuw omgesmolten; hun kostbare metaal kreeg een andere bestemming voor religieuze en seculiere doeleinden zowel in Spanje als in Amerika.

Deze kroon is gemaakt om een ​​heilig beeld van de Maagd Maria te versieren dat vereerd wordt in de kathedraal van Popayán (Colombia). De kroon is een symbool van het goddelijke koningschap van de Maagd. De gouden kroon is versierd met wijnrankmotieven (verwijzend naar het eucharistisch offer van haar zoon) bezet met smaragdclusters in de vorm van bloemen, een verwijzing naar haar zuiverheid. Het diadeem wordt bekroond door keizerlijke bogen en een kruisdragende bol die de heerschappij van Christus over de wereld symboliseert. Het is over de hele wereld gebruikelijk om weelderige geschenken, waaronder juwelen en weelderige kledingstukken, te schenken aan sculpturen van de Maagd Maria. De christelijke gelovigen hebben er altijd naar gestreefd om de Maagd Maria te eren door middel van prachtige kunstwerken als een diepe uiting van toewijding en eerbied.

Lucas 1:26-38

26 In de zesde maand werd de engel Gábriël door God naar een stad van Galilea gezonden, Názaret genaamd, 27 tot een maagd, die verloofd was aan een man, die Josef heette, en uit het huis van David was; de naam van de maagd was Maria. 28 De engel trad bij haar binnen, en sprak: Wees gegroet, vol van genade. De Heer is met u; gij zijt de gezegende onder de vrouwen. 29 Ze verschrok van dit woord, en vroeg zich af, wat die groet kon beduiden. 30 De engel zeide haar: Vrees niet, Maria, want gij hebt genade gevonden bij God. 31 Zie, gij zult in uw schoot ontvangen, en een Zoon baren; en gij zult Hem Jesus noemen. 32 Hij zal groot zijn, en Zoon van den Allerhoogste worden genoemd. God de Heer zal Hem de troon van zijn vader David geven; Hij zal koning zijn over het huis van Jakob in eeuwigheid, 33 en aan zijn koningschap zal geen einde komen. 34 Maria sprak tot den engel: Hoe kan dit geschieden, daar ik geen man beken? 35 De engel antwoordde haar: De Heilige Geest zal op u neerdalen, en de kracht van den Allerhoogste zal u overschaduwen; daarom ook zal wat uit u wordt geboren, heilig zijn, en de Zoon van God worden genoemd. 36 Zie, uw bloedverwant Elisabet heeft ook een zoon ontvangen in haar ouderdom, en zij, die onvruchtbaar heette, is in haar zesde maand; 37 want niets is onmogelijk bij God. 38 Nu sprak Maria: Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord. En de engel ging van haar heen.

image