Wetenschap.

Reacties · 625 Bekeken

Over hedendaagse wetenschap en de toepassing van kunstmatige intelligentie op die wetenschap.

De hedendaagse wetenschapper stelt zich als doel, dat zijn publicaties (papers) zo veel mogelijk geciteerd worden. Hoe vaker hij geciteerd wordt, des te beroemder en geliefder wordt deze, waardoor hij meer budget toegeworpen krijgt voor onderzoeken. Het gaat er in de hedendaagse wetenschap dus niet om, om baanbrekende uitvindingen of ontdekkingen te doen, die verbeteringen bewerkstelligen voor de mensheid als geheel.

Dat was vroeger wel anders. Onze (over-)grootvader's generatie heeft een periode van enorme vooruitgang gekend. Toen ze geboren werden, was er zo ongeveer alleen de stoommachine en toe ze aan het eind van hun leven waren, was er alles: vrachtwagens, vliegtuigen, raketten, auto's, telefoon, telefax, internet, kernenergie, laser, LED, CT- en MRI-scanners. Nog nooit is er gedurende één generatie zo veel uitgevonden als toen. Tegenwoordig wordt er niks meer uitgevonden, in ongeveer 1987 stopte elke vorm van vooruitgang en liep de hele maatschappij met forse schreden terug tot de wereld die het nu is: primitief, asociaal, onmenselijk en tiranniek.

Kunstmatige intelligentie zou ingezet kunnen worden bij het rubriceren, indexeren en beoordelen van wetenschappelijke 'papers', maar dat wil de wetenschap niet. De wetenschappers vrezen daardoor door de mand te vallen, dat bijvoorbeeld ontdekt wordt dt ze zichzelf tegenspreken, of dat er enorme discrepanties in hun publicaties zitten. Als kunstmatige intelligentie hun preprint-papers gaat reviewen en vergelijken met alle andere gepubliceerde reviewed papers, dan kun ze geen zelfverzonnen pseudo-wetenschap als wetenschappelijk bewezen bij het volk op de mouw spelden.

Bijvoorbeeld de PCR-'test' zou onmiddelijk door de mand vallen, want charlatan Christian Drosten zou onmiddellijk als bedrieger ontmaskerd worden. Maar ook de hele mRNA-gifprik-handel zou nooit miljarden winst opgebracht kunnen hebben, want kunstmatige intelligentie zou het bedrog er onmiddellijk uit vissen als kwakzalverij.

Er zijn wel initiatieven om kunstmatige intelligentie op papers, patenten, octrooien en publicaties los te laten, maar er is niemand op de wereld die dit wil financieren, uit angst dat dan aan het daglicht komt in wat voor wereld van bedrog en oplichting wij werkelijk leven. De hedendaagse wetenschap meent geen belang bij analyse van al het wetenschappelijke werk sinds 1987 te hebben. De wetenschap niet, maar de hele mensheid heeft er wel grote belangen bij.

Reacties