De Deugmens ; een respectloos mens

De deugmens wil en eist van alles en dan nog wat, er is echter iets dat buiten het bereik van uitgerekend de deugmens ligt, en blijft ...

Het gebrek aan respect begint direct bij het roepen van het één of ander, de deugmens naar het veilige huis terugkeert en het aan anderen overlaat om zich over de gevolgen van het deugen van de deugmens te ontfermen. De deugmens roept, anderen moeten het doen.

Door de geschiedenis heen blijkt de deugmens een akelig mens. Ooit was het deugdzaam om heksen op te hangen of te verdrinken. Ooit was het deugdzaam om ketters te vervolgen en op de brandstapel te zetten. Het was de deugmens die het mogelijk maakte want hielp deugdelijk mee om de inquisitie op te tuigen.

De deugmens opereert uiterst destructief, de deugmens maakt meer kapot dan 't heel maakt. De deugmens ontpopt zich als een gevaar voor de sociale cohesie van een samenleving. Groen is zowel het nieuwe rood als het nieuwe bruin, de nieuwe inquisitie.

.

De deugmens presenteert zich als een narcist die zichzelf moreel verheven voelt en geen antenne heeft voor wat anderen beweegt. De deugmens heeft geen respect voor de gevoelens en inzichten van anderen die afwijken van die van de deugmens. Wanneer de deugmens die afwijking aantreft, zet het narcisme de deugmens er toe aan om die afwijking te vernietigen.

De deugmens eist respect voor het eigen deugstandpunt want alleen de deugmens weet wat goed is. De deugmens kan of wil geen begrip opbrengen voor standpunten van anderen, die worden als incorrect gekwalificeerd.

De deugmens is de donderprediker die anderen voorhoudt wat de juiste houding is. Wie zich daarin niet schikt loopt tegen de verbale inquisitie van de deugmens aan die andersdenkenden van de reputatie berooft en vernietigt.

.

De deugmens excelleert in het aan anderen opleggen van de eigen deugdzaamheid. Dezelfde deugmens haakt af en geeft niet thuis wanneer het eigen deugen even niet goed uitkomt. De deugmens neemt de eigen deugstandpunten niet serieus want in het privéleven van de deugmens vinden we die deugstandpunten zelden tot nooit terug.

De deugmens vertegenwoordigt de belichaming van het begrip hypocriet. De deugmens vertoont alle kenmerken op basis waarvan de medische wetenschap de diagnose 'pathologisch-schizofreen' stelt. De deugmens lijdt aan een aandoening, een syndroom, een persoonlijkheidsstoornis. De deugmens gedraagt zich als een sociopaat met psychopatische trekjes.

De deugmens representeert het schoolvoorbeeld van de intrigant, de tweedracht zaaier, en degradeert zich tot een 'useful idiot', een bruikbare idioot. De deugmens laat zich gebruiken en misbruiken om precies dat te handhaven waarvan de deugmens zelf denkt het te bestrijden.

.

De deugmens strijd niet tegen onrecht, de deugmens voert 't uit, houdt het in leven. De deugmens is niet sociaal, de deugmens is anti-sociaal. De deugmens is niet in strijd met de omgeving, de deugmens is in strijd met zichzelf.

De deugmens is derhalve niet het zelf-geachte voorbeeld van hoe het wèl moet, integendeel, de deugmens is juist het voorbeeld van het tegenovergestelde. De deugmens is het wandelende instrument dat het systeem dat het zegt te bestrijden in stand houdt. De deugmens is een voorgeprogrammeerde robot. De eerste deugmens met een eigen, originele gedachte; een sociaal werkbaar idee, moet nog geboren worden.

De deugmens wil en eist van alles en dan nog wat, er is echter iets dat buiten het bereik van uitgerekend de deugmens ligt, en blijft; oprecht deugen.

.

https://verbodengeschriften.nl/html/uit-de-zachte-moordenaars-1974-steven-de-batselier.html 
http://verenoflood.nu/deugmens-is-respectloze-narcist/ 


Janis Say

70 Blogs posts

Reacties
❤️ Zohra ❤️ 35 w

Steengoed geschreven! 👍

 
 
Marc (Team VriendenPlek) 35 w

Ben wel klaar met de deugmens! Ik snap ook nooit waarom ik altijd respect moet hebben voor een ieder, meestal de zwakkere, ook daar ben ik helemaal klaar mee. Erg goed stuk dit!