Ontdek boeiende inhoud en diverse perspectieven op onze Ontdek-pagina. Ontdek nieuwe ideeën en voer zinvolle gesprekken
Faber krijgt gelijk nul op rekest van Brussel rond asielregels.
Nederland zal zich moeten blijven houden aan de Europese regels over asiel en migratie. Met die reactie komt een woordvoerder van de Europese Commissie, nu asielminister Marjolein Faber heeft aangekondigd een uitzondering te willen op het Europese asiel- en migratiepact als het verdrag wordt gewijzigd. De regels ‘blijven bindend voor Nederland’, gaf de woordvoerder aan tegenover persbureau ANP.
Marjolein Faber heeft aangekondigd een uitzondering te willen op het Europese asiel- en migratiepact als het verdrag wordt gewijzigd.
Woensdagmorgen stuurde Faber een brief naar de Europese Commissie waarin is gevraagd om een 'migratie opt-out'. Dat het kabinet-Schoof zou moeten wachten tot er aan het verzoek gehoor wordt gegeven, was al duidelijk. Zelf zei premier Dick Schoof ook dat het pas zover zou komen als er een aanpassing zou komen van het Europese asielverdrag, waardoor er een opening zou komen voor onderhandelingen.
'We verwachten niet dat het EU-verdrag snel wordt gewijzigd', zei een woordvoerder van de Commissie in een eerste reactie. Ook Europese wijzigingen op asiel en migratie verwacht ze niet op korte termijn. De Europese Commissie is tevreden dat Faber in haar brief expliciet schrijft dat Nederland prioriteit geeft aan de implementatie van het Europese asielpact dat eerder dit jaar is aangenomen en over een krappe twee jaar in werking treedt.
Maar zelfs dan zou het nog lang kunnen duren. Als Nederland een uitzondering zou willen krijgen, moet het ook goedkeuring krijgen van de andere EU-lidstaten. 'Ik ga ook proberen andere lidstaten mee te krijgen om daar beweging in te krijgen', aldus Faber, die Denemarken, Zweden en Polen noemt als voorbeelden van landen waar ze mee in gesprek wil. 'En op het moment dat ik die landen mee ga krijgen, en we worden een grotere groep, dan zullen ze toch binnen Europa moeten gaan bewegen.'
Naar verwachting zullen met name zuidelijke EU-lidstaten kritisch zijn op verzoeken om uitzonderingen, omdat ze juist een gelijkmatige verdeling van asielzoekers willen. 'Het kan wel zijn dat we ze, als het ware, aansteken', zegt Faber. 'Dat zij ook denken: we willen dit anders.'
NET ZOALS NEDERLAND, BEROOFT ENGELAND GEPENSIONEERDEN OM MEER GELD NAAR OEKRAÏNE TE STUREN.
Minister van Buitenlandse Zaken Lammy is zo blij dat hij in 卐 Kiev is en zegt "Ik sta achter je" met bijbehorende inspirerende muziek.
De aankondiging dat London bijna 800 MILJOEN dollar naar Oekraïne overhevelt voor "humanitaire doeleinden" komt slechts enkele dagen nadat parlementsleden hebben gestemd om de winterbrandstof-betalingen te verlagen voor MILJOENEN gepensioneerden die contant geld als reddingsboei gebruikten om torenhoge energierekeningen in de wintermaanden te betalen.
London is er trots op om achter Oekraïne te staan, Britse gepensioneerden mogen doodvriezen…
https://www.theguardian.com/po....litics/article/2024/
En Nederland?. voor 2025 is er 700 miljoen euro MINDER beschikbaar is voor langdurige ouderenzorg, ze mogen verrekken.
https://www.actiz.nl/nieuwe-co....alitie-zet-geschrapt
Hongarije weigert betaling van 200 miljoen HvJ – “EU is ons 800 miljoen schuldig voor grensbescherming”
“Het Europese Hof van Justitie heeft een uitspraak gedaan waar we het niet mee eens zijn. En daarom betalen we de boete niet“
Zei de minister van Nationale Economie, Márton Nagy, in antwoord op een vraag van “ATV” over de gigantische straf die het Hof van Justitie aan Hongarije heeft opgelegd. Deze werd op 13 juni opgelegd voor een bedrag van 200 miljoen euro aan Hongarije, omdat het land bij het beheer van de migratie niet in overeenstemming met de EU-richtlijnen handelde. Volgens Márton Nagy is dit duidelijk een politieke beslissing.
De betalingstermijn bedroeg oorspronkelijk 45 dagen, maar werd vervolgens met 15 dagen verlengd en verstreek gisteren, 17 september. Sindsdien is de boete voor extra laattijdige betalingen verhoogd tot 1 miljoen euro per dag.
De EU is Hongarije geld schuldig voor grensbescherming
De Hongaarse regering is daarentegen van mening dat het de EU is die Hongarije 800 miljoen euro schuldig is. Het land besteedt dit bedrag sinds 2015 uit eigen middelen aan de bescherming van de zuidgrens, het Schengengrensgebied, ter bescherming tegen illegale migratie.
Vervolgens verklaarde minister van Kanselarij Gergely Gulyás vorige week in overheidsinformatie: Dat de Hongaarse regering de minister van EU-zaken, János Bóka, had gevraagd om gesprekken te voeren met Brussel over de migratiestraf om een juridische oplossing te zoeken . Volgens Bóka onderzoekt de regering nu de juridische mogelijkheden wat betreft de claims die Hongarije heeft tegen de EU in het geval van grensbewaking.
Een mogelijkheid zou zijn dat de huidige boete van 200 miljoen euro in mindering wordt gebracht op de 800 miljoen euro voor grensbeveiliging. Brussel zou dan de resterende 600 miljoen aan Hongarije moeten betalen.
Asielzoeker vol lof over Nederland: "Ik krijg hier zo snel mogelijk een huis"
Ter Apel staat opnieuw onder zware druk door de toestroom van asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft moeite om iedereen te huisvesten, waardoor het centrum op zijn limiet zit. De situatie is zo nijpend dat enkel vrouwen en kinderen nog worden toegelaten. Jonge, alleenstaande mannen worden voorlopig geweigerd.
De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, maakt zich zorgen over de noodoplossingen die momenteel worden ingezet. Volgens Marco Visser, gemeenteraadslid, worden er tijdelijke cabines gebruikt die niet voldoen aan de brandveiligheidsnormen. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde heeft zich fel uitgesproken tegen deze situatie, maar krijgt weinig ruimte voor andere oplossingen. "De keuze is tussen opvang in brandgevaarlijke cabines of mensen in het gras laten slapen", aldus Visser.
De situatie zorgt voor veel onvrede onder de asielzoekers. Een man uit Marokko die al drie jaar in Nederland verblijft zonder papieren, geeft aan dat hij niet van plan is om het land te verlaten: "Ik vind Nederland leuk. De mensen zijn goed en respectvol." De frustratie groeit echter door de langzame procedures van de IND, waardoor velen zonder geldige documenten blijven zitten.
Een Irakees vertelde dat hij voor Nederland koos, omdat hij hoorde dat men hier snel een woning krijgt zodra de papieren in orde zijn. "Nederland is het beste land", aldus de man. Hij uitte zijn hoop op een betere toekomst in Nederland, maar benadrukte de frustratie over het lange wachten.