Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇬🇧🇪🇸🇮🇹🇱🇺🇧🇪
Evangelie van 5 augustus 2024
De inwijding van de Basiliek van de Heilige Maria Maggiore
Gezicht op het Piazza Santa Maria Maggiore,
Geschilderd door Giovanni Paolo Panini (1691-1765),
Geschilderd in 1742,
Olieverf op doek
© Quirinale Paleis, Rome
Reflectie bij het schilderij:
De inwijding van de Basiliek van de Heilige Maria Maggiore is een facultatieve herdenking die de Kerk elk jaar op 5 augustus viert. In de vijf jaar dat ik deze dagelijkse overdenkingen schrijf, heb ik nog niet eerder over Santa Maria Maggiore geschreven, dus vandaag is een goede dag om dat te doen. In eerdere edities van de Algemene Romeinse Kalender, tot die van 1960, wordt de herdenking van vandaag de Inwijding van de Basiliek van de Heilige Maria van de Sneeuw (In Dedicatione basilicae S. Mariae ad Nives) genoemd, een verwijzing naar het legendarische verhaal over de stichting van de basiliek. Om dezelfde reden wordt het feest in de volksmond ook wel Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw genoemd.
De verwijzing naar de legende werd verwijderd bij de herziening van de Algemene Romeinse Kalender in 1969. De Katholieke Encyclopedie van 1911 geeft een samenvatting ( Ott, Michael. "Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw." De Katholieke Encyclopedie. Vol. 11. New York: Robert Appleton Company, 1911): Tijdens het pontificaat van Liberius (352 - 366 n.Chr.) legden de Romeinse patriciër Johannes en zijn vrouw, die geen erfgenamen hadden, de gelofte af om hun bezittingen aan de Maagd Maria te schenken. Ze baden dat zij hen zou laten weten hoe ze ter ere van haar over hun bezittingen moesten beschikken. Op 5 augustus, op het hoogtepunt van de Romeinse zomer, viel er 's nachts sneeuw op de top van de Esquiline-heuvel. Gehoorzamend aan een visioen van de Maagd Maria dat ze diezelfde nacht hadden gehad, bouwde het echtpaar een basiliek ter ere van Maria op de plek die bedekt was met sneeuw. Uit het feit dat er tot een paar honderd jaar later geen enkele melding wordt gemaakt van dit vermeende wonder, zelfs niet door Sixtus III in zijn achtregelige inwijdingsinscriptie ... lijkt het erop dat de legende geen historische basis heeft." Elk jaar op 5 augustus, tijdens de viering van het liturgische feest van de inwijding van de Basiliek van de Heilige Maria Maggiore, wordt nog steeds een gebruik in stand gehouden dat het verhaal van de wonderbaarlijke sneeuwval herdenkt: aan het einde van de plechtige mis wordt een regen van witte rozenblaadjes van het plafond gegooid.
Dit schilderij van Giovanni Paolo Panini toont de Basiliek van de Heilige Maria Maggiore en het plein ervoor. Het is een charmant tafereel geschilderd in 1742. Giovanni Paolo Panini (1691-1765) was een Italiaanse schilder en architect die bekend stond om zijn gedetailleerde en grandioze schilderijen van Romeinse architectuur en stedelijke scènes, weergegeven met prachtige details. We kunnen zien hoe nauwgezet hij was in zijn weergave van de architectuur van de basiliek. Op de achtergrond zien we een pauselijke processie aankomen. Elders op het plein staan groepen seculiere gelovigen en religieuzen, zoals Franciscanen en Dominicanen.
De basiliek werd in de 5de eeuw gebouwd onder paus Sixtus III (432-44. Ze werd gebouwd om de uitroeping van Maria als Theotokos (Moeder van God) door het Concilie van Efeze in 431 te herdenken. Dit concilie bevestigde de rol van Maria in de goddelijke natuur van Jezus Christus. Omdat Paus Franciscus een diepe persoonlijke devotie heeft voor de Maagd Maria, gaat hij daar vaak bidden en moedigt hij zo de gelovigen aan om zich tot Maria te wenden voor leiding en steun.
Matteüs 14:13-21
13 Op deze tijding vertrok Jesus in een boot naar een woeste plaats in de eenzaamheid. Maar de scharen hoorden het, en gingen Hem uit de steden te voet achterna. 14 Toen Hij dus te voorschijn trad, zag Hij een talrijke menigte; Hij had medelijden met hen, en genas hun zieken. 15 Tegen het vallen van de avond kwamen zijn leerlingen, en zeiden tot Hem: Deze plaats is woest, en het is reeds laat geworden; stuur de menigte weg, dan kunnen ze naar de dorpen gaan, en zich levensmiddelen kopen. 16 Maar Jesus sprak tot hen: Ze behoeven niet te gaan; geeft gij hun te eten. 17 Ze antwoordden: We hebben hier slechts vijf broden en twee vissen. 18 Hij zei hun: Brengt ze Mij hier. 19 En nadat Hij de scharen bevolen had, zich neer te zetten op het gras, nam Hij de vijf broden en de twee vissen, zag op ten hemel en sprak er de zegen over uit: Hij brak de broden en gaf ze aan de leerlingen, en de leerlingen gaven ze aan het volk. 20 Allen aten. en werden verzadigd. En ze verzamelden het overschot der brokken: twaalf korven vol. 21 Het waren ongeveer vijfduizend mannen, die hadden gegeten, behalve nog de vrouwen en kinderen.