Vragen over boeken schrijven

Reacties · 94 Bekeken

Er werd me gevraagd of het moeilijk is een boek te maken. En waarom het zo lang duurt voordat Roos en Andy verschijnen.

Omdat ik weer eens een vraag kreeg. Of eigenlijk twee vragen.?

Boeken schrijven.

Vraag 1.

Hoe zijn de boeken ontstaan??

 

 

Nou dat is niet moeilijk. Je denkt dat moet ik eens opschrijven. Je start je pc, laptop of tablet op?. Opent een tekstverwerker en  schrijft de eerste zin van wat je wilt vertellen. Dan bedenk je hoe je de rest wilt vertellen en maakt de volgende zin. En zo ga je door. Af en toe lees je terug en verander je een zin. Dit doe je dus regelmatig en na verloop van tijd ontstaat er een verhaal. ?

 

 

 

 

Heb je een paar bladzijden gemaakt print je het uit en leest het terug. Eventueel laat je ook andere mensen je stukje lezen. ? Dan schrijf je het volgende stuk.?

Ben je met zijn tweeën dan schrijf je om en om een stukje. maar het principe is hetzelfde. Al is met zijn tweeën schrijven vaak lastiger dan alleen omdat je door moet gaan op het stuk van de ander. En verzin maar eens een verhaal dat aansluit en verdergaat op een verhaal van een ander.?

Vraag twee.

Waarom duurt het zo lang voordat de boeken van Roos en Andy te koop zijn.

 

Eerst moet ik hier vertellen Haily en Esmee verhalen zijn uit puur mijn fantasie en als ik een stukje bedenk dit ook direct word geschreven. ? Dus die boeken zijn klaar als ik vind dat ze klaar zijn en komen dan gelijk uit. ? Ik schrijf het verhaal. Ik pas het an voor de druk en maak de kaft. en dan is een boek van Haily en Esmee klaar om uit te geven.

Bij de boeken van Roos en Andy is het anders.

De boeken van Roos en Andy worden:

  1. Geschreven word door twee personen. Ja word want het einde is nog niet in zicht. Dat betekent dat we om beurten een stuk schrijven en dan moeten wachten op de ander om verder te kunnen. En soms zit daar best wel een tijd tussen.?
  2. In stukken van 6 bladzijden geschreven dus heb je boekjes van 6 badzijden.
  3. De boekjes moeten worden samengevoegd tot 1 verhaal en worden nog eens nagekeken op fouten.
  4. Kaften moeten worden gemaakt.

Roos en Andy is een ongoing story. 

Er worden nog steeds stukken geschreven alleen minder frequent als eerst door omstandigheden bij de beide schrijvers. En daarbij is het een hobby.

 

 Om een voorbeeld te geven het eerste boekje van roos en Andy was gewoon getiteld Roos, 

 

 

 

 

 

 

Ja dit is het allereerste boekje dat van Roos en Andy gemaakt is. 

 

Inmiddels zijn er dik 240 van deze boekjes waarvan een hoop met 6 pagina's maar er zitten er ook tussen met 20 pagina's. Dit betekent dat er minstens 1400 pagina's met tekst zijn. En geloof mij dat het er in werkelijkheid meer zijn. Hiernaast zie je de bovenkant van de stapel en die is dikker dan je denkt. Dit betekent dus dat we moeten uitzoeken waar de belevenissen van Roos en Andy anders worden, of een andere richting opgaan en daar het verhaal splitsen om een boek te maken. Je houd dan een bepaald aantal pagina's over die je tot boek gaat verwerken. Ook moet je bepalen of je oin het volgende deel wel of niet het einde van het vorige deel moet toevoegen. En wij willen dat alle boeken ook gelezen kunnen worden zonder dat je het vorige deel gelezen hebt. Er zit een hoop denkwerk bij het maken van een boek. Verderop meer hierover.

 

Hiernaast zie je hoe dik de stapel boeken van roos en Andy daadwerkelijk is. En dit zijn dan nog niet eens alle delen. Een deel ligt namelijk op het bureau om verwerkt te worden tot boek. Zo'n 30 boekjes. Dus de stapel is in werkelijkheid dus nog hoger. 

De hiernaast afgebeelde stapel verhaaltjes van Roos en Andy is 25 cm hoog. Op de achtergrond is een deur zodat je kunt zien dat het een beste stapel is. rechts boven zie de onderkant van de plaat bij de klink. En hier komen dan nog 30 boekjes van 6 pagina's bij.?

 

 

 

 

 

Denk nu niet oh dat stuur je naar de drukker en dan heb je een boek. Nee dus, echt niet. Eerst moet je bedenken waar je het verhaal opsplitst zodat er geen raar einde en of begin ontstaat. Je moet nu bedenken wat je met je verhaal wilt. Je moet nu dus eerste bepalen wat voor boek je wilt laten drukken. Wat voor formaat: A4 Of A5, Pocket of toch nog een ander formaat. Paperback of hardcover.

Dan moet je je verhaal zo aanpassen dat je tekst op de pagina's past zodat mensen niet midden in een zin of woord naar de volgende pagina moeten omslaan. En dat is een best werkje kan ik je verklappen. Dat betekent je verhaal tig keer uploaden en nakijken of op alle pagina's de tekst juist word weergegeven. ? Ja hier gaat ook ontzettend veel tijd in zitten. en je intdekt fouten die je helemaal niet verwacht.

Als je nu het verhaal hebt, maak je de kaft. Als je eerst de kaft maakt en je verhaal word dikker dan je dacht past het verhaal niet in de kaft. Dan laat je een proef drukken en heb je zelf het eerste boek. dat lees je door en je haalt voor zover mogelijk de laatste fouten eruit. Maar dat gaat niet altijd goed. In de meeste boeken staat hier en daar nog steeds een tik of woord foutje hoe vaak ze ook worden nagekeken.

dan verander je jet verhaal dat gedrukt moet worden en helaas zul je dan de kaft weer passend moeten maken oftewel opnieuw maken.

Als je dit gedaan hebt is het boek klaar en kan het eventueel verkocht worden. Het eerste boek van Roos en Andy is zover klaar dat de kaft gemaakt is en de proefdruk word nagekeken.

Dit is dus de reden dat het zo lang duurt voordat Roos en Andy, Hoe het allemaal begon uit komt. 

 

 

 

En wat je nodig hebt om dit allemaal zelf te doen? Een pc, Laptop, tablet of een combinatie van. 

Misschien dat het zo een beetje duidelijker word.

Dit is dus waarom de verhalen van Haily en Esmee sneller tot boek verwerkt kunnen worden en de verhalen van Roos en Andy langer op zich laten wachten.

Hou jezelf op de hoogt van mijn boeken op

https://www.mijnbestseller.nl/v.j.a.smeets

Of

https://print.24bookprint.com/v.j.a._smeets

 

Ik wens jullie veel leesplezier

Victor.

Reacties