Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) 🇬🇧🇧🇪🇪🇸🇱🇺🇮🇹
Evangelie van 25 juni 2024
Werp je parels niet voor de zwijnen.
Parels voor de zwijnen werpen (uit de reeks "Vlaamse Spreuken",
Geschilderd door Pieter Brueghel de Jonge (1564-1638),
Geschilderd na 1600
Olieverf op paneel
© Wikimedia / Dorotheum Wenen
Reflectie bij het schilderij:
In de evangelielezing van vandaag zegt Jezus tegen ons: 'Gooi je parels niet voor de zwijnen'. Wat een grafisch en sterk beeld! Jezus bedoelt dat we geen goede dingen moeten verspillen aan mensen die ze niet zullen waarderen. Dit betekent niet dat we ons moeten inhouden om te getuigen van het evangelie en om het Goede Nieuws te delen met mensen die misschien sceptisch zijn. Jezus zelf at met hen en onderwees aan zondaars, prostituees en tollenaars. We moeten het evangelie delen, maar als blijkt dat het niet welkom is, moeten we weggaan. Dat is een afweging die we allemaal moeten maken: wanneer moeten we weggaan in een bepaalde situatie.
Parels werden in de oudheid als zeer waardevol beschouwd, net als nu. Het zijn symbolen van grote waarde, schoonheid en zeldzaamheid. In deze context kunnen de "parels" gezien worden als de kostbare waarheden en gaven van ons geloof, inclusief de leer van Jezus, de sacramenten. De metafoor van Jezus benadrukt de noodzaak van onderscheidingsvermogen in hoe en waar we deze kostbare gaven delen. Varkens werden in de culturele context van Jezus' tijd beschouwd als onreine dieren en niet in staat om de waarde van parels te waarderen. Als er parels naar hen werden gegooid, zouden ze de waarde ervan niet erkennen; ze zouden ze zelfs vertrappelen en zich agressief opstellen tegenover degene die ze gooide. Ik zou echter graag denken dat bij elke zachte getuigenis van het evangelie die we afleggen, of dat nu met woorden of met daden is, iets het publiek of de luisteraar zal raken. Zelfs de kleinste parel heeft de potentie om te schitteren.
Dit kleine schilderij is van Pieter Brueghel de Jonge. We zien een rijk geklede man die grote parels voor de zwijnen werpt. Maar hij heeft er nog veel meer in zijn schort. Misschien zal hij binnenkort stoppen met het gooien van de parels als hij merkt dat de varkens er geen aandacht aan besteden. Dit schilderij maakt deel uit van een reeks "Vlaamse Spreekwoorden" die Brueghel de Jonge maakte, waarbij hij een veelheid aan spreekwoorden en volksgezegden (vaak gebaseerd op de evangeliën) in één compositie illustreerde, waardoor een rijk tapijt van visuele verhalen ontstond. Deze schilderijen geven inzicht in de waarden, humor en wijsheid van de Renaissancemaatschappij.
Matteüs 7:6,12-14
6 Geeft het heilige niet aan de honden, en werpt uw paarlen niet voor de zwijnen, opdat zij ze niet met de poten vertrappen, zich omkeren, en u gaan verscheuren.
…
12 Al wat gij dus wilt, dat de mensen u doen, doet het ook hun; want dat is de Wet en de Profeten. 13 Gaat binnen door de enge poort; want wijd is de poort en breed is de weg, die ten verderve leidt; en velen zijn er, die daardoor naar binnen gaan. 14 Hoe eng is de poort en hoe smal is de weg, die ten leven voert; en weinigen zijn er, die hem vinden.