Kosovo wil Serviërs aanvallen.

Reacties · 373 Bekeken

Rusland waarschuwt Kosovo voor conflict.

Mobilisatie in Kosovo. Zoals gewoonlijk, net als in Georgië en Oekraïne, zal ook hier Poetin weer de schuld voor de offensieve misdaden van het Westen krijgen.

"De Servische president Aleksandar Vucic heeft er bij Pristina en de westerse mogendheden op aangedrongen conflicten te vermijden, maar beloofde geweld te gebruiken als Serviërs worden vervolgd."

"De Servische president Aleksandar Vucic heeft te midden van oplopende spanningen met Pristina een pleidooi gehouden voor vrede in Kosovo. Hij beloofde echter ook tot de dood te vechten als etnische Serviërs in de zelfverklaarde republiek het doelwit zijn van een nieuwe pogrom."

""De atmosfeer is opgewarmd en de Serviërs zullen geen gruweldaden meer ondergaan", zei Vucic zondag in Belgrado. “Mijn pleidooi aan iedereen is om te proberen de vrede te bewaren tegen bijna elke prijs. Ik vraag de Albanezen om tot bezinning te komen, de Serviërs om niet in provocaties te trappen, maar ik vraag ook de vertegenwoordigers van machtige en grote landen, die de zogenaamde onafhankelijkheid van Kosovo hebben erkend, om een ​​beetje aandacht te besteden aan internationale wet en de realiteit ter plaatse en niet toe te staan ​​dat hun pupillen conflicten veroorzaken.”"

"De opmerkingen van Vucic kwamen toen Pristina zich voorbereidde op de implementatie van een controversiële wet die de etnische Serviërs die in het betwiste gebied wonen, verplicht om hun door Servië uitgegeven voertuigregistraties te vervangen door Kosovo-platen, te beginnen op maandag. Kosovo kan ook eisen dat andere soorten door Servië uitgegeven documenten, zoals identiteitskaarten, worden vervangen, en het zal een hernieuwde poging doen om reizigers met door Servië uitgegeven documenten of kentekenplaten de toegang te verbieden of tijdelijke papieren af ​​te geven."

"Zondag luidden de kerkklokken in het noordelijke deel van de provincie, te midden van berichten dat gewapende etnische Albanezen zich verzamelden voor een nieuwe pogrom van de overgebleven Serviërs - zoals in 2004 was gebeurd."

"De Servische president beweerde vorige maand dat het registratiebeleid deel uitmaakte van een poging om de overgebleven Serviërs uit Kosovo te dwingen. Hij verwees naar de verhuizing als "een nieuwe storm" , verwijzend naar de Kroatische militaire operatie in 1995 die de meeste Serviërs dwong Kroatië te ontvluchten."

"De Servische minister van Buitenlandse Zaken Nikola Selakovic vertelde zaterdag aan verslaggevers dat “ de Albanese kant in Kosovo en Metohija zich letterlijk voorbereidt om de hel voor Serviërs op te heffen.”"

"Kosovo's premier Albin Kurti, een etnisch Albanees, heeft ontkend dat de overgang naar niet-Servische documenten meer is dan het gelijk toepassen van "wet en gerechtigheid" op alle burgers. Vertrouw op uw regering" , zei hij in een videoboodschap in het Servisch."

"Vucic heeft beweerd dat de "provocaties" tegen Serviërs die in Kosovo wonen zijn toegenomen sinds Kurti, een nationalist die voorstander is van het idee van Albanese eenwording, vorig jaar premier werd. Het aantal van dergelijke incidenten, waaronder aanvallen door etnische Albanezen op Servische begraafplaatsen en orthodoxe kerken, is met 50% gestegen, vertelde hij zondag aan verslaggevers."

""We willen geen conflicten en we willen geen oorlog", zei Vucic in zijn toespraak. “We zullen bidden voor vrede en vrede zoeken, maar laat me je meteen zeggen: er zal geen overgave zijn en Servië zal winnen. Als ze Serviërs durven te vervolgen, lastig te vallen en te vermoorden, zal Servië winnen.”"

"Vucic speculeerde ook dat Pristina probeert te profiteren van de Oekraïne-crisis door een conflict uit te lokken waarin Kurti sympathiek zou worden afgeschilderd als Kosovo's versie van de Oekraïense president Vladimir Zelensky, met de Serviërs in de rol van Rusland en president Vladimir Poetin."

"De NAVO bezette Kosovo in 1999, na een luchtoorlog van 78 dagen tegen het toenmalige Joegoslavië. De provincie riep in 2008 de onafhankelijkheid uit, met westerse steun. Terwijl de VS en de meeste van hun bondgenoten het hebben erkend, hebben Servië, Rusland, China en de VN in het algemeen dat niet gedaan."

""De regering in Pristina en haar aanhangers in Brussel en Washington moeten hun provocaties stoppen en de rechten van etnische Serviërs in Kosovo respecteren", zei Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, op deze zondag. Servische troepen werden in de hoogste staat van paraatheid gebracht en lokale bewoners in het noorden van de afgescheiden provincie richtten barricades op, terwijl de etnisch-Albanese politie zich voorbereidde op een hardhandig optreden."

"Luchtalarmsirenes en kerkklokken gingen zondag af in het noorden van Kosovo, nadat premier Albin Kurti een politieoperatie had aangekondigd om Servische kentekenplaten en identificatiedocumenten te verbieden. Kurti beweerde dat dit ging over gelijke gerechtigheid en recht in alle gebieden die zijn regering claimt."

"Pristina's besluit is onredelijk en discriminerend, en hun gedwongen vervanging van persoonlijke documenten is "een nieuwe stap in de richting van de verdrijving van de Servische bevolking uit Kosovo, evenals de Kosovo-Servische instellingen die de bescherming van de rechten van Servische inwoners tegen de willekeurige grillen van radicalen in Pristina,” zei Zakharova ."

"Kurti is "opzettelijk aan het escaleren" om een ​​gewapend optreden te lanceren, niet alleen tegen de Serviërs in Kosovo, maar ook tegen Belgrado, dat het Westen wil "neutraliseren" door de etnische Albanezen als volmachten te gebruiken, voegde Zakharova eraan toe."

"Rusland roept "Pristina en de VS en de EU erachter op om te stoppen met provocaties en de rechten van Serviërs in Kosovo te respecteren", zei de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken."

"Eerder op de dag zei de Servische president Aleksandar Vucic dat zijn land "nooit in een complexere en moeilijkere situatie heeft verkeerd" en dat de autoriteiten van Pristina de huidige situatie in de wereld proberen uit te buiten om een ​​conflict te beginnen, terwijl ze zichzelf als slachtoffer afschilderen."

"Er zijn nog geen Servische troepen de administratieve grens naar Kosovo gepasseerd, zei het ministerie van Defensie in Belgrado, en beschreef dergelijke geruchten die op sociale media circuleren als "desinformatie" namens Pristina."

"Lokale Servische inwoners hebben barricades opgeworpen bij drie controleposten langs de administratieve lijn, waar de politie die Kurti antwoordde, werd ingezet om alle voertuigen met Servische kentekens of documenten tegen te houden. Er waren onbevestigde berichten over geweerschoten en verwondingen onder de burgers."

"Kosovo werd in 1999 bezet door de NAVO, na een luchtoorlog van 78 dagen tegen Joegoslavië. De etnisch-Albanese regering in Pristina riep in 2008 de onafhankelijkheid uit, met steun van de VS, maar werd niet erkend door Servië, Rusland, China of de VN."

"De Servische president Vucic zei dat de politie van Kosovo op 1 augustus om middernacht een operatie in het noorden van de regio zal beginnen en de toegang zal blokkeren voor burgers met persoonlijke documenten die zijn afgegeven door Belgrado. Zondagavond klonken luchtalarmsirenes in het noorden van Kosovo, waar de meerderheid van de Serviërs woont. De politie van de zelfverklaarde republiek blokkeerde twee controleposten in het centrale deel van Servië en mensen begonnen barricades te bouwen op de snelwegen."

"Rusland roept Pristina op om provocaties te stoppen en de rechten van Serviërs te eerbiedigen, zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bij monde van Maria Zakharova avn de persdienst van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken."

"Rusland roept Pristina en de Verenigde Staten en de Europese Unie die het steunen op om een ​​einde te maken aan provocaties en de rechten van Serviërs in Kosovo te eerbiedigen, zei Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zondag."

""We roepen Pristina en de Verenigde Staten en de Europese Unie op om de provocatie te stoppen en de rechten van de Serviërs in Kosovo te eerbiedigen", zei ze."

"Volgens Zakharova is het besluit van Pristina "om vanaf 1 augustus te beginnen met het gebruik van ongegronde discriminerende 'regels' voor de verplichte wijziging van identificatiedocumenten en autoplaten van de lokale Serviërs, een nieuwe stap om de Servische bevolking uit Kosovo te verdrijven, om instellingen van de Kosovo-Serviërs, die de rechten van etnische Serviërs verdedigen tegen de willekeur van de Pristina-radicalen onder leiding van 'premier' Albin Kurti.""

""De Kosovaarse leiders weten dat de Serviërs niet onverschillig zullen blijven als het gaat om een ​​directe aanval op hun vrijheid en proberen de situatie opzettelijk te verergeren om een ​​geweldsscenario in gang te zetten. Natuurlijk loopt Belgrado voorop bij de aanval, aangezien het Westen probeert het te 'neutraliseren' door middel van de Kosovo-Albanezen', zei ze."

"Ze benadrukte dat een dergelijke ontwikkeling van de situatie een ander bewijs is dat de bemiddelende missie van de Europese Unie is mislukt. "Het is ook een voorbeeld van hoe de Europese Unie denkt over de rol van Belgrado, dat eigenlijk de beroving van de rechten van zijn landgenoten zou moeten verdragen", voegde ze eraan toe."

"Bezorgdheid over escalatie in Kosovo. Volgens lokale media is er blijkbaar spanning in Kosovo aan de grens met Servië. Er zijn berichten dat er schoten zijn gelost in de richting van Kosovaarse politieagenten, maar niemand raakte gewond. Luchtalarmsirenes loeien. Beide partijen zetten wegversperringen op. De situatie is onduidelijk. Er zijn geen botsingen geweest tussen de twee vijandige naties, Servië en Kosovo."

"De Servische president Aleksandar Vučić (52) zei volgens tv-zender N1 dat Servië "nooit in een complexere en moeilijkere situatie heeft verkeerd dan vandaag". Hij drong er bij alle partijen op aan de vrede te bewaren, maar waarschuwde: "Als je de vrede niet wilt bewaren, dan zeg ik je dat Servië zal winnen.""

"De Servische politicus Vladimir Đukanović (42), lid van de regerende partij, uitte zich zondag op Twitter dreigender: "Alles ziet er naar mijn mening uit alsof Servië gedwongen zal worden om te beginnen met de denazificatie van de Balkan."

"Belgrado ontkende resoluut de berichten dat troepen Kosovo waren binnengekomen. "Servië heeft de administratieve grens niet overschreden en is voorlopig op geen enkele manier het grondgebied van Kosovo en Metohija binnengevallen", zei de minister van Defensie. Het woordje "voorlopig" hielp niet om de boel te kalmeren."

"Een achtergrond van de laatste escalatie is een geschil over Servische kentekenplaten op auto's, die de regering van Kosovo vanaf morgen niet meer wil toestaan. Ook zouden Servische toegangsdocumenten niet langer geldig moeten zijn zoals voorheen. Voor veel mensen die tussen de twee staten pendelen, maakt dit het oversteken van de grens ingewikkelder."

"Er komen slechtere herinneringen boven: in 1999 bombardeerde de NAVO Servië om de regering van Slobodan Milošević (1941-2006) te dwingen de gevechten in Kosovo te staken. Een door de VN geleide vredesmacht trok vervolgens Kosovo binnen, waaraan ook de Duitse strijdkrachten deelnamen. Gewelddadige botsingen braken keer op keer uit. In Kosovo zijn momenteel ongeveer 4.000 soldaten uit 28 landen gestationeerd."

"In 2008 riep Kosovo zijn onafhankelijkheid uit, die inmiddels door 115 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties is erkend. Servië doet dit niet en claimt het grondgebied voor zichzelf. Ook Rusland, China, India, Spanje en Griekenland accepteren de soevereiniteit van Kosovo niet."

"Alarmbellen gaan rinkelen in Kosovo. Servische barricades begroeten etnische Albanese speciale troepen terwijl Belgrado de afgescheiden provincie waarschuwt voor hardhandig optreden."

"Kerkklokken en sirenes voor luchtaanvallen gingen zondag af in delen van Kosovo die worden bewoond door etnische Serviërs, toen zwaarbewapende speciale politie die de etnisch-Albanese regering in Pristina moest antwoorden, opdook bij de administratieve grensovergangen met Servië. In Belgrado zei president Aleksandar Vucic dat Servië vrede wil, maar de vervolging van zijn burgers niet zal toestaan."

"De premier van Kosovo, Albin Kurti, citeerde een overeenkomst uit 2011 met Belgrado om alle Servische documenten en kentekenplaten vanaf 1 augustus ongeldig te verklaren en kondigde een operatie aan om " wet en gerechtigheid " toe te passen op alle gebieden die door zijn regering worden opgeëist. De provincie Servië, bezet door de NAVO in 1999, riep in 2008 de onafhankelijkheid uit met steun van de VS, maar werd niet erkend door Belgrado."

"Speciale politie heeft de belangrijkste administratieve oversteekplaats bij Jarinje geblokkeerd. Lokale Servische inwoners reageerden door hun eigen barricades op te richten, net als in 2011. Er waren berichten, tot nu toe onbevestigd, dat ten minste één Serviër een schotwond had opgelopen."

"Het Servische leger is in staat van paraatheid gebracht, maar het ministerie van Defensie in Belgrado heeft zondag een verklaring afgegeven dat er geen troepen de administratieve grens zijn gepasseerd. Volgens Pristina waren geruchten dat ze slaags waren geraakt met de etnisch-Albanese politie " verkeerde informatie "."

"De Servische president Aleksandar Vucic zei zondag in een toespraak tot de natie dat de Kosovaarse autoriteiten selectief bepalingen van oude overeenkomsten toepast, die ze zelf nooit hebben nageleefd. Hij vergeleek ook het geplande optreden tegen documenten en kentekenplaten met de militaire operatie van Kroatië in 1995, die resulteerde in de massale uittocht van Serviërs."

"De Serviërs zullen geen wreedheden meer ondergaan", zei Vucic . Hij vroeg de lokale Serviërs om "niet voor provocaties te vallen" en de Albanezen om "tot bezinning te komen", terwijl hij ook de westerse achterban van Pristina smeekte " een beetje aandacht te besteden aan het internationale recht en de realiteit ter plaatse en hun bewakers niet toe te laten conflicten te veroorzaken.”"

"“We willen geen conflicten en we willen geen oorlog. We zullen bidden voor vrede en vrede zoeken, maar laat me je meteen zeggen: er zal geen overgave zijn en Servië zal winnen. Als ze Serviërs durven te vervolgen, lastig te vallen en te vermoorden, zal Servië winnen ', zei Vucic."

"Een andere barricade werd opgericht in Kosovska Mitrovica, op de brug tussen de door Albanezen gedomineerde zuidkant van de stad en het door Serviërs bewoonde noorden. Lokale media melden dat enkele honderden etnische Albanezen zich aan de zuidkant hadden verzameld, van wie sommigen gewapend. De waarneming wekte het schrikbeeld van de pogrom van maart 2004, toen zo'n 50.000 Albanezen tientallen Servische dorpen, kerken en kloosters in de hele provincie in brand staken. De razernij duurde enkele dagen voordat de NAVO-vredeshandhavers reageerden om het te stoppen."

"Servië beschuldigd van 'Poetins draaiboek' in Kosovo. Kosovaarse functionarissen ontkennen hardhandig optreden tegen etnische Serviërs en beschuldigen Belgrado van het ondermijnen van hun progressieve democratie."

"Kosovo beschuldigde Servië zondag van het aanwakkeren van onrust en het proberen de "rechtsstaat" in de afgescheiden provincie te ondermijnen. Premier Albin Kurti beweerde dat de lokale Serviërs het vuur hadden geopend op de Kosovaarse politie, terwijl het kabinet van de president zei dat Belgrado handelde namens Rusland."

"In een videoboodschap op zondagmiddag beweerde Kurti dat "illegale Servische structuren in het noorden begonnen met het blokkeren van wegen en het afvuren van geweren" naar de speciale politie van Pristina, zelfs voordat ze werden ingezet in de administratieve lijn met Servië. Kurti zei vorige week dat zijn regering met ingang van 1 augustus niemand met Servische kentekenplaten of documenten zal toestaan ​​de provincie, die sinds 2008 een onafhankelijke staat beweert, in of uit te gaan."

""De regering van de Republiek Kosovo is democratisch en progressief, die de wet en het constitutionalisme, vrede en veiligheid liefheeft, respecteert en implementeert, voor alle burgers zonder onderscheid en voor ons hele gemeenschappelijke land", zei Kurti."

"Kosovo wordt geconfronteerd met "Servisch nationaal-chauvinisme" en "verkeerde informatie" uit Belgrado, voegde hij eraan toe, terwijl hij er bij zijn burgers op aandrong waakzaam te zijn.""

"Kurti beschuldigde de Servische president Aleksandar Vucic en zijn commissaris voor Kosovo Petar Petkovic van de "agressieve acties" en "bedreigingen" vanuit Belgrado."

"Ondertussen ging de stafchef van president Vjosa Osmani op Twitter om Servië te beschuldigen van het spelen van een "spoilerrol" in Europa namens Rusland. Blerim Vela beschuldigde Vucic van "een herhaling van het handboek van Poetin" - verwijzend naar de beweringen van de NAVO over het gedrag van de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne - door angst en leugens te verspreiden, te beweren dat de Serviërs werden vervolgd en "militaristische retoriek op te voeren"."

"Vela beweerde ook dat Kosovo-Serviërs barricades hebben opgericht op Vucic's "directe orders" en noemde het een "flagrante poging om de rechtsstaat te ondermijnen"."

"Eerder op zondag hield Vucic een toespraak tot de natie, waarbij hij de afgescheiden provincie de schuld gaf van het schenden van de mensenrechten van lokale Serviërs, die "niet meer wreedheden zullen ondergaan"."

"“Mijn pleidooi aan iedereen is om te proberen de vrede te bewaren tegen bijna elke prijs. Ik vraag de Albanezen om tot bezinning te komen, de Serviërs om niet in provocaties te trappen, maar ik vraag ook de vertegenwoordigers van machtige en grote landen, die de zogenaamde onafhankelijkheid van Kosovo hebben erkend, om een ​​beetje aandacht te besteden aan internationale wet en de realiteit ter plaatse en niet toe te staan ​​dat hun afdelingen conflicten veroorzaken” , zei hij."

"De NAVO bezette Kosovo in 1999, na een luchtoorlog van 78 dagen tegen het toenmalige Joegoslavië. De provincie riep in 2008 de onafhankelijkheid uit, met westerse steun. Terwijl de VS en de meeste van hun bondgenoten het hebben erkend, hebben Servië, Rusland, China en de VN in het algemeen dat niet gedaan."

"NAVO-troepenmacht paraat te midden van spanningen in Kosovo. Eenheden van de door de NAVO geleide KFOR zijn gesignaleerd in het noorden van de regio Kosovo te midden van spanningen tussen Belgrado en Pristina."

"De vredessoldaten van de door de NAVO geleide Kosovo Force (KFOR) werden zaterdag laat gesignaleerd in de stad Kosovska Mitrovica, gelegen in het noorden van de afgescheiden regio Kosovo van Servië."

"De troepenmacht, blijkbaar Italiaanse carabinieri-eenheden, werd gezien bij het bewaken van een brug over de rivier de Ibar, beelden van het tafereel verspreid door lokale media. De brug verdeelt de stad in het noordelijke deel dat door Serviërs wordt bevolkt en het zuidelijke deel, dat voornamelijk wordt bewoond door etnische Albanezen."

"KFOR, de door de NAVO geleide vredesmissie, zei zondagavond in een verklaring dat het "bereid was om in te grijpen als de stabiliteit in gevaar komt"."

"De KFOR is naar verluidt in de hoogste staat van paraatheid gebracht, met een groot militair konvooi van zo'n 30-40 voertuigen gespot op weg naar de grens tussen de afgescheiden regio en de rest van Servië. De speciale politie van Kosovo is ook actief gesignaleerd met het verplaatsen van materieel en personeel."

"KFOR zei dat het "alle maatregelen zou nemen die nodig zijn om te allen tijde een veilige omgeving in Kosovo te behouden, in overeenstemming met zijn VN-mandaat.”"

"Etnische Serviërs hebben naar verluidt barricades opgeworpen op verschillende wegen in Kosovska Mitrovica en omgeving. Minstens één Serviër is naar verluidt in elkaar geslagen door Kosovaarse politie-eenheden toen hij door de barricades probeerde te komen. De gewonde man belandde naar verluidt in het ziekenhuis."

"De spanningen komen op het moment dat de etnisch-Albanese regering van de afgescheiden regio doorgaat met haar controversiële plan om Servische kentekenplaten en identificatiedocumenten te verbieden. De premier van Kosovo, Albin Kurti, beweerde dat de stap ging over gelijke gerechtigheid en recht in alle gebieden die zijn regering claimt."

"De Servische president Aleksandar Vucic beschuldigde de Kosovaarse autoriteiten ervan “de mensen in het noorden van Kosovo-Metohija dingen op te leggen die ze niet mogen opleggen”, waarschuwde dat Belgrado niet werkeloos zal toekijken."

""De atmosfeer is opgewarmd en de Serviërs zullen geen wreedheden meer ondergaan", zei Vucic."

"Eerder beweerde de Servische president dat het controversiële registratieplan deel uitmaakte van een poging om de resterende etnische Serviërs uit Kosovo te verdrijven."

"Caroline Ziadeh, hoofd van de VN-missie in de provincie UNMIK, drong er bij beide partijen op aan “om problemen te goeder trouw aan te pakken via de door de EU gefaciliteerde dialoog, om de stabiliteit en veiligheid voor iedereen te versterken.”"

"De NAVO bezette Kosovo in 1999, na een luchtoorlog van 78 dagen tegen het toenmalige Joegoslavië. De provincie riep in 2008 eenzijdig de onafhankelijkheid uit met steun van de VS en de meeste van hun bondgenoten. De afgescheiden regio heeft echter geen universele steun gekregen, en Servië, Rusland, China en de VN als geheel erkennen het niet."

"Sirenes voor luchtaanvallen klonken in het noorden van Kosovo. Luchtalarm gaat af aan de grens tussen Kosovo en Servië, er worden schoten gehoord."

"In de noordelijke regio's van Kosovo, in Kosovska-Mitrovica, gingen op de avond van 31 juli luchtalarmsignalen af, de Serviërs bouwen barricades in de plaats Rudare, op de snelweg Pristina-Leposavich en niet ver van de stad Zvecan, volgens Vecherne Novosti."

"Voor de nieuwe basis van de grenspolitie van het zelfverklaarde Kosovo, niet ver van het administratieve centrum "Yarine", werden veel strijders van de snelle reactie-eenheid met automatische wapens, helmen en kogelvrije vesten uitgedeeld."

"Opgemerkt wordt dat ongeveer 200 Albanezen zich verzamelden in het zuidelijke deel van de stad bij de brug die naar de noordkant leidt. Daar zijn de Serviërs volgens de publicatie van plan om massaal naar de plek te gaan waar de barricades worden gebouwd. Er worden nu schoten gehoord op de grens tussen Kosovo en Servië."

"Op 6 juli kondigde de Servische president Aleksandar Vučić aan dat Belgrado weigerde een overeenkomst over wederzijdse erkenning te ondertekenen met de zelfverklaarde Republiek Kosovo, ondanks de resoluties en oproepen van het Europees Parlement."

"Vanaf 1 augustus zijn documenten die zijn afgegeven door de Servische autoriteiten niet meer geldig in Kosovo. De autoriteiten van de zelfbenoemde republiek noemden de datum van beëindiging van de Servische documenten."

"De Servische minister van Buitenlandse Zaken Nikola Selakovich zei de dag ervoor dat de Albanese autoriteiten in Kosovo van plan zijn om de Serviërs die daar wonen "een hel te regelen" door de door Belgrado afgegeven documenten te annuleren. Hij voegde er ook aan toe dat de Servische president Aleksandar Vucic een ontmoeting zal hebben met vertegenwoordigers van de Serviërs in Metohija en Kosovo, die zich in een moeilijke situatie bevinden, "die van uur tot uur culmineert"."

"Vučić zegt dat de Kosovaarse politie zich voorbereidt op een operatie tegen Serviërs."

"De Servische president Aleksandar Vucic zei dat de Kosovaarse politie om middernacht een militaire operatie tegen de Serviërs zal beginnen, meldt RIA Novosti . Volgens hem zullen de autoriteiten van de zelfverklaarde republiek de toegang van burgers met Servische documenten blokkeren en de herregistratie van auto's met Kosovo-kentekenplaten eisen."

""Ik denk dat we nog nooit in een moeilijkere en moeilijkere situatie hebben gezeten dan vandaag. Waarom zei ik dit? Het regime in Pristina probeert de stemming in de wereld te gebruiken door zich als slachtoffer voor te stellen", zegt Alexander Vucic, de Servische president."

"Het staatshoofd benadrukte dat Belgrado koste wat kost zou proberen de vrede te handhaven en drong er bij de burgers op aan niet te reageren op provocaties. Hij wendde zich ook tot de westerse landen die de onafhankelijkheid van Kosovo steunden en riep hen op om invloed uit te oefenen op de autoriteiten van de republiek."

"De politie van Kosovo blokkeerde de grensovergang Brnjak."

"De politie van Kosovo heeft het administratieve punt van de grensovergang Brnjak naar het centrale deel van Servië geblokkeerd, meldt Vecherne Novosti."

"Opgemerkt wordt dat dit na 18.15 uur is gebeurd, waardoor het verkeer van vervoer, passagiers en goederen via dit punt vanaf het grondgebied van de regio werd geblokkeerd."

"Lokale media zeggen ook dat veel strijders van de snelle reactie-eenheden zich hebben verzameld voor de nieuwe basis van de grenspolitie van Kosovo, ze zijn bewapend met automatische wapens, met helmen en kogelvrije vesten."

"De politie van het zelfverklaarde Kosovo heeft aangekondigd twee controleposten te hebben gesloten vanwege het blokkeren van wegen door de Serviërs."

"Directeur van het Bureau voor Kosovo en Metohija (KiM) onder de regering van Servië, Petar Petkovic , wees erop dat het verbod van de autoriteiten van de zelfverklaarde Republiek Kosovo om vanaf 1 augustus toegang te krijgen tot Servische persoonlijke documenten en autonummers die zijn afgegeven door de Servische autoriteiten is onaanvaardbaar en is gericht op het verdrijven van Serviërs uit de regio."

"Het Ministerie van Defensie van Servië ontkende berichten over de binnenkomst van het leger."

"Het Servische ministerie van Defensie heeft berichten ontkend dat militairen het grondgebied van Kosovo en Metohija zijn binnengekomen, meldt RIA Novosti . Het bureau heeft gevraagd geen verkeerde informatie te verspreiden, die opzettelijk is uitgegeven door de administratie in Pristina."

"Het ministerie van Defensie meldt dat het Servische leger de administratieve grens niet heeft overschreden en op geen enkele manier het grondgebied van Kosovo en Metohija is binnengekomen."

"Het bureau verklaarde dat er geen botsingen waren tussen het Servische leger en de zogenaamde Kosovaarse politie."

"Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken drong er bij Pristina op aan om provocaties te stoppen."

"De officiële vertegenwoordiger van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, riep Pristina op om te stoppen met provocaties en noemde de regels over de gedwongen vervanging van persoonlijke documenten van Serviërs vanaf 1 augustus discriminerend. Haar woorden werden gepubliceerd op het Telegram -kanaal van de afdeling."

"We roepen Pristina en de VS en de EU erachter op om de provocaties te stoppen en de rechten van de Serviërs in Kosovo te respecteren. Een dergelijke ontwikkeling van de gebeurtenissen is een ander bewijs van het mislukken van de bemiddelingsmissie van de Europese Unie. Dit is ook een voorbeeld van welke plaats voor Belgrado werd voorbereid in de Europese Unie, door Belgrado de facto te bieden om het gebrek aan rechten van landgenoten te accepteren.

"Maria Zakharova, officiële vertegenwoordiger van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, benadrukte dat Belgrado niet onverschillig zal blijven als het gaat om een ​​directe aanval op hun vrijheden, en Kosovo, dit wetende, escaleert opzettelijk."

"Fjodor Lukyanov: Nu Servië en Kosovo opnieuw tegenover elkaar staan, is de afnemende invloed van de EU verantwoordelijk voor de nieuwe instabiliteit in de Balkan."

"Een conflict dat twee decennia is bevroren, kan opnieuw uitbreken als gevolg van de nieuwe systemische Koude Oorlog in Europa."

"Spanningen tussen Belgrado en Pristina komen regelmatig voor als gevolg van het feit dat de kwestie Kosovo niet is opgelost sinds 1999, toen de provincie de facto onafhankelijk werd na de door de VS geleide NAVO-campagne tegen het voormalige Joegoslavië."

"Deze keer bestaat echter het risico dat min of meer routinematige wrijving escaleert tot een gevaarlijk conflict, omdat de context drastisch is veranderd."

"Het probleem van Kosovo werd aan het einde van de twintigste eeuw opgelost in strikte overeenstemming met de toen dominante benadering, en bij de schijnbare afwezigheid van een alternatief. Geschillen in het grootste deel van Europa (dwz buiten de voormalige USSR) werden beslecht volgens de ideeën van de EU over billijkheid, en waar ze niet in der minne konden worden opgelost, werd druk uitgeoefend op degenen die in opstand kwamen, tot het gebruik van militair geweld (voornamelijk Amerikaans, zoals altijd)."

"De meest recalcitrante spelers bevonden zich op de Balkan - in de eerste helft van de jaren negentig vond de Bosnische oorlog plaats en in de tweede - het Kosovo-conflict."

"Zonder de kwaliteit en morele aspecten van de politiek van de afgelopen 25 jaar te beoordelen, kunnen we het over het belangrijkste hebben. De regio ontwikkelde zich in omstandigheden waarin de enige toekomstige routekaart voor de verschillende staten uiteindelijk lidmaatschap van de EU was - waarvan de vooruitzichten varieerden van relatief dichtbij of heel ver weg, maar onvermijdelijk."

"Er waren geen andere opties, geen plannen B, C of D. Het was dan ook de EU die de processen reguleerde die lokaal plaatsvonden, en over het algemeen werd deze opzet als vanzelfsprekend beschouwd."

"Bovendien hebben andere mogendheden die van oudsher actief en belangrijk zijn geweest op de Balkan - Rusland en Turkije - hun aanwezigheid (soms heel duidelijk) aangegeven, maar pretendeerden niet een beslissende stem te hebben in de manier waarop de zaken werden geregeld. Dit kader definieerde ook de speelruimte van de landen in de regio, inclusief degenen die het meest ontevreden waren, zoals Servië."

"Nu zijn er twee belangrijke omstandigheden veranderd. Ten eerste bevindt de EU zich in zo'n kwetsbare toestand dat ze niet klaar is om de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de uiterst complexe politieke situatie in haar directe periferie. Het kan geen lidmaatschap beloven, en meer precies - zelfs als zo'n belofte zou worden gedaan, garandeert het niets.""

""Het beheer door de EU van de problemen op de centrale Balkan – in Bosnië en Kosovo – heeft de afgelopen kwart eeuw niet tot het gewenste resultaat geleid. Het is dus des te minder waarschijnlijk dat het nu zal lukken. Want de tweede omstandigheid is dat Rusland en het Westen (de EU plus de VS en de NAVO) in een acute staat van confrontatie verkeren.""

""Als gevolg hiervan is er geen reden om de hulp van Moskou te verwachten bij het oplossen van de situatie (of het nu Kosovo of Bosnië is). Op dit moment kan de favoriete praktijk van het Westen van "selectieve interactie" (we werken samen met Rusland waar we het nodig hebben, we weigeren ons met andere zaken bezig te houden) niet langer toegepast. Er zal geen samenwerking zijn: Rusland en het Westen zullen overal aan weerszijden van de barricades staan, ongeacht de kwestie. We zitten in een systemische koude oorlog. En deze realiteit kan grote invloed hebben op wat er op de Balkan zal gebeuren."

"De vraag is in hoeverre de regionale actoren hun passie voor krachtmeting, wraak of expansie hebben behouden. Er zijn vermoedens dat deze ijver is uitgeput en ontkracht. Maar als het nog steeds brandt, zullen externe krachten deze keer de strijd aangaan en de tegenovergestelde kanten ondersteunen."

https://www.bitchute.com/video/LhaozSvOvRnN/

Lees Meer..
Reacties